ПОРТАЛ
18 січня 2016, 14:04

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Медична техніка потребує постійного нагляду та контролю, - експерт

Щоб медична техніка сприяла лікуванню, а не шкодила здоров’ю за нею потрібен нагляд та контроль. У ДП «Черкасистандартметрологія» щороку проводять ремонт та обслуговування приладів, що слугують медицині.

<b>Медична техніка потребує постійного нагляду та контролю, - експерт</b>

- Нині у медичних закладах використовується значна кількість терапевтичного та спеціального медичного обладнання, виготовленого більше 20 років тому, яке потребує систематичного обслуговування та контролю його параметрів, - розповідає заступник директора ДП «Черкасистандартметрологія» Олександр Камша.

З цією метою на держпідприємстві створений підрозділ з ремонту та обслуговування медичної техніки та спеціального обладнання. Щороку тут «лікують» та лагодять тисячі медичних приладів.

- Медичні апарати перевіряють на відповідність технічним характеристикам і, за необхідності, здійснюють їх регулювання та ремонт, - зазначає Олександр Камша.

Так, за 2015 рік була проведена перевірка параметрів 840 одиниць медичної апаратури, відремонтовано 3202 одиниць медичного і лабораторного обладнання

Однак, відсутність належного фінансування медичних закладів неминуче приводить до застосування у медичній практиці обладнання з непідтвердженими метрологічними характеристиками, - констатують фахівці.

Особливого контролю потребують засоби лікування та діагностики, що призначені для генерації небезпечних рівнів випромінювання (лазерного, ультрафіолетового, бактерицидного та рентгенівського). Втім, стосується це і іншої медичної апаратури.

- Користь від контролю вихідних параметрів медичного обладнання полягає в тому, що це допомагає забезпечити стовідсоткову придатність обладнання і цим самим сприяти якості, ефективності лікування та достовірності діагностики за допомогою медичних апаратів, - зазначає керівник ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук. – Тому нагляд за такою технікою має бути постійним.

Він також додав, що підприємство завжди відкрите до співпраці з медичними закладами та установами, а також має технічне оснащення і фахівців для проведення перевірки вихідних параметрів та ремонту рентгенівського, фізіотерапевтичного, стерилізаційного обладнання, наркозно-дихальної апаратури, обладнання для спостерігання за народженими дітьми, лабораторних приладів, апаратів для вимірювання тиску.

Докладніше про послуги, які надає сектор з ремонту та обслуговування медичної техніки та обладнання спеціального призначення можна дізнатися на сайті ДП «Черкасистандартметрологія».