ПОРТАЛ
1 березня 2016, 10:40

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Приживленню озимих в області сприятиме рання затяжна весна

Завдяки посушливій осені та пізнім строкам сівби, на половині площ Черкаської області озимі культури увійшли в зиму у слаборозвиненому стані та були вразливими до несприятливих умов, повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань. Однак, він зазначив, що умов для загибелі рослин в області на масштабних площах до початку активної вегетації не очікується. Сценарій для виходу рослин із зимівлі позитивний – в умовах ранньої затяжної весни приживлення відбувається безболісно.

Холодний період був надзвичайно коротким – розпочався 29 грудня і тривав до 28 січня, тобто місяць при нормі 115 днів. Це, до речі, найкоротший холодний період на Черкащині за останні 70 років, - йдеться у повідомленні Черкаського обласного гідрометцентру.

На щастя, погодні умови, здебільшого, сприяли перезимівлі.

Основна культура – озима пшениця – схоже, добре пережила цю зиму. Так, результати відрощування рослин озимих культур, взятих агрометеорологами з полів області 25 січня, показали повне відростання. За період двотижневого відрощування висота рослин збільшилась на 2-3, на кращих посівах – на 10-11 см, утворились нові корінці, на посівах оптимальних строків сівби навіть розпочався ріст стебла. Після відрощування рослини мали яскраво зелений колір. Натомість, зимуючі культури можуть бути ушкоджені локально на незначних площах, особливо це стосується посівів ріпаку та пізніх посівів ячменю.

На сьогодні на тестових полях області агрометеорологи відмічають відновлення ростових процесів озимих культур. Посіви перебувають у фазі утворення вузлових коренів – кущіння, а на окремих площах – у фазі третього листа. Збереження потенціалу майбутнього врожаю озимини у великій мірі буде залежати від проведення підживлення озимини по мерзлоталому ґрунту, яке в області вже триває та обробки посівів проти хвороб та шкідників.

Запаси вологи в ґрунті, що очікуються на початок весни, сприятимуть засвоєнню добрив. Однак, зважаючи на їх очікувану кількість – 150-170 мм в метровому шарі, при максимально можливих 160-220 мм, та вірогідний дефіцит опадів весною, слід приділяти велику увагу агротехнічним заходам, спрямованим на вчасне закриття i збереження ґрунтової вологи, здійснити сівбу ранніх ярових i зернобобових культур у стислі строки – протягом 10 днів після достигання грунту, не затримувати сівбу пізніх.

Контекст: