ПОРТАЛ
3 травня 2015, 15:29

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Орендний бізнес стає менш прибутковим

Орендний бізнес стає все менш цікавим для інвестицій, але орендодавці не поспішають розлучатися з активом, що дешевшає і втрачає прибутковість.

Орендний бізнес стає менш прибутковим

Ще півтора роки тому купивши однокімнатну квартиру за $ 60000, можна було розраховувати на дохід близько 8-10% річних. Таким чином, протягом 12-13 років було цілком реально повернути повну вартість квартири лише за рахунок орендних плат. Перспектива заробляти середню київську зарплату, не напружуючись, привертала на ринок нерухомості інвесторів. Близько 50% покупців до 2013 року включно купували житло не для себе, а для здачі в оренду, - пише Domik.ua.

Девальвація гривні різко знизила привабливість такої інвестиції. Справа в тому, що ціна квартири просіла в доларовому еквіваленті більш ніж на 25-30%, в той час як орендна плата, хоч і виросла в гривні, в американській валюті впала приблизно на 50%.

Таким чином, прибутковість інвестицій від покупки квартири під оренду в даний час знизилася до 5-6% річних. А тут ще й податкова обіцяє взятися всерйоз за орендодавців. Логічно, що актив, який з одного боку втрачає вартість на падаючому ринку, а з іншого - нездатний приносити високий дохід, повинен бути проданий. Але орендодавці, тим не менш, не поспішають розлучатися з такою нерухомістю.

Причин цьому кілька. По-перше, люди бояться робити які-небудь рухи в ситуації невизначеності в країні, розуміючи, що в таких умовах легко прийняти неправильне рішення. По-друге, багато хто не бачить безпечної альтернативи орендному бізнесу. Рівень довіри до банківської системи зараз найнижчий за останні 15 років. Інвестувати в бізнес при нестабільній економічній ситуації дуже ризиковано. Тримати гроші "під матрацом" більш, ніж ненадійно, особливо враховуючи все більш складну криміногенну обстановку в країні. Вивести гроші з "вторинки" і реінвестувати в споруджувану новобудову, теж небезпечно. Зараз ніхто не дасть гарантію, що навіть майже готовий будинок добудують і введуть в експлуатацію.

От і не наважуються інвестори покинути не особливо прибутковий, але стабільний бізнес в умовах невизначеності і крайньої хиткості економічної та соціально-політичної ситуації в країні.