ПОРТАЛ
27 вересня 2015, 11:25

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Кожен українець має право на шість безкоштовних земельних ділянок - юрист

Юрист Віктор Кобилянський розповів про те, що, на підставі законодавства, кожен українець має право безкоштовно отримати шість земельних ділянок різного цільового призначення, але на практиці все не так просто.

Кожен українець має право на шість безкоштовних земельних ділянок - юрист

Про те, з якими труднощами можуть зіткнутися українці в боротьбі за виконання своїх прав пише SV Development.

"Земельний кодекс України передбачає, що кожен громадянин України має право отримати безоплатно у власність із земель державної або комунальної власності земельні ділянки певного розміру.

Для ведення фермерського господарства; для будівництва й обслуговування господарських будівель і споруд - до 10 соток в місті, до 15 - у селищі або до 25 - у селі; для ведення особистого сільського господарства - до 2 гектарів; для садівництва - до 12 соток; для дачного будівництва - до 10 соток і для гаражного будівництва - до однієї сотки. Тобто формально кожен з нас може отримати шість земельних ділянок з різним цільовим призначенням безкоштовно", - сказав Кобилянський.

Він додав, що звучить це красиво, але на ділі виникає ряд перешкод, про які українці часто не знають.

"По-перше, треба розуміти, що "безкоштовно" означає, що сама земельна ділянка надається без плати за неї, але для того, щоб її оформити і отримати, треба абсолютно офіційно витратити гроші. У першу чергу, це розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, ціни тут держава не регулює, вони ринкові і відрізняються в різних регіонах. У Києві зараз менше 30 000 грн. ви, напевно, не знайдете ... Момент другий: я з 1995 року займаюся земельним правом, але не можу в місті Київ згадати жодного випадку, коли людина ось так просто за законом отримала земельну ділянку", - зазначив юрист.

За його словами, крім офіційної оплати, в цій сфері ще процвітає і корупція, що дуже ускладнює процедуру отримання хоча б однієї з шести таких ділянок.