ПОРТАЛ
17 січня 2016, 18:34

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

До кінця року житло на вторинці подешевшає іще на 10 %, - експерт

За підсумками 2016 року ціни на вторинному ринку нерухомості впадуть в межах 10%. Про це Новини України - From-UA повідомив керівник відділу аналітики інтернет-портал Address.ua Олесь Романишин.

До кінця року житло на вторинці подешевшає іще на 10 %, - експерт

За його словами, причини падіння цін на нерухомість лежать на поверхні - це зниження доходів населення і девальвація гривні. Звідси і дисбаланс між попитом і пропозицією.

«Ціни дійсно впали на вторинному ринку. Ми відстежуємо щомісячну динаміку цін, і за підсумками 2015 року ціни в доларовому еквіваленті впали на 20%. Це реакція на економічну, політичну кризу, на девальвацію національної валюти, на падіння доходів населення», - зазначає Романишин.

У той же час, за словами аналітика, на первинному ринку спостерігається зростання цін, пов'язане з вартістю будівельних робіт і девальвацією нацвалюти.

«Ціни на ринку нерухомості завжди фіксувалися в доларах. У людей різко впали доходи, і у них просто немає грошей на придбання нерухомості. В Україні відбувається інфляція всіх категорій товарів, зростає вартість комунальних послуг, і люди вже не можуть витрачати великі суми на придбання нерухомості», - підкреслює експерт.

Керівник відділу аналітики інтернет-порталу Address.ua прогнозує подальше здешевлення «вторинки» і відсутність в 2016 році зростання обсягу введення в експлуатацію житла. «Ми спостерігаємо, що щомісяця ціна падає на 1-2% в доларах, і можна прогнозувати, що за підсумками 2016 року ціни на вторинному ринку впадуть в межах 10%. Рівень будівництва і так знизився в порівнянні з попередніми роками, але я думаю, що ті проекти, які почалися, все-таки будуть завершені. Обсяги введення в експлуатацію житла будуть не вище, ніж в 2015 році, але вони будуть значно нижчими, ніж до 2013 року. Зростання в 2016 році не буде», - резюмував Олесь Романишин.