ПОРТАЛ
25 лютого 2016, 16:02

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Портфель ISO поповнився стандартом для барменів

Питні соломинки люди почали використовувати ще в четвертому тисячолітті до нашої ери. З їх допомогою шумери пили пиво. У ті часи деякі соломинки виготовлялися з золота і могли містити інкрустацію у вигляді дорогоцінного каміння. Інші були виготовлені з паперу або трави. Сьогодні подібні вироби виготовляються переважно з пластику. Сучасні пластикові соломинки характеризуються підвищеною гнучкістю і різноманітністю форм.

Портфель ISO поповнився стандартом для барменів

Щорічно у всьому світі виробляють мільярди різнокольорових і функціональних питних соломинок, якими охоче користуються як діти, так і дорослі. Але, незважаючи на активне використання подібної продукції в усьому світі, пластикові (поліпропіленові) соломинки до недавнього часу жодного разу не ставали об'єктом стандартизації на міжнародному рівні.

Це упущення виправили автори нещодавно опублікованого міжнародного стандарту ISO 18188:2016 "Технічні характеристики поліпропіленових питних соломинок". Документ встановлює загальні вимоги до розмірів і експлуатаційних властивостей подібної продукції, керуючись якими, виробники зможуть випускати гранично екологічні та якісні питні соломинки, - йдеться у повідомленні ДП «Укрметртестстандарт».

Стандарт ISO 18188:2016 охоплює найрізноманітніші соломинки: прямі, гнучкі, ті, що розгортаються, в формі ложки, а також забезпечені гострим наконечником для вставки через плівку в герметичні контейнери. Стандарт визначає, що пластик, який застосовується при їх виготовленні, повинен відповідати вимогам, що пред'являються до виробів для зберігання і обробки харчової продукції. При цьому пластикові соломинки повинні демонструвати стійкість до високих і низьких температур, а також згинатися без розриву.

Стандарт ISO 18188:2016 розроблений технічним комітетом ISO ТК 61 "Пластмаси", діяльністю якого керує член ISO від Японії - Японський комітет промислових стандартів (JISC).