ПОРТАЛ
13 березня 2016, 15:11

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

В Україні пропонують створити «тарифного» омбудсмена

Введення інституту Уповноваженого ВРУ з питань житлово-комунальних послуг допоможе захистити українців від необґрунтованого підвищення тарифів.

В Україні пропонують створити «тарифного» омбудсмена

Таку точку зору висловив провідний аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда в коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Людям розповідають, що через суди будуть забирати житло. Найперший крок - це психологічна атака. І атака вже не монополій, а державної машини, яка вже два роки, як склалася. Як бенефіціарів вона має тих же людей, які є власниками всіх монополій в цій країні. Це робиться в першу чергу для того, щоб налякати і змусити їх платити за тими злодійським цінами і тарифами, які зараз на рівні перших осіб держави встановлюються в Україні», - сказав аналітик.

Експерт підкреслив, що будь-яке підвищення тарифів повинно бути обґрунтованим.

«Ми наполягаємо, щоб споживачів не ставили перед фактом, а пояснювали, чому той чи інший тариф дійсно економічно обгрунтований. Як варіант - можна ввести інститут Уповноваженого ВРУ з питань житлово-комунальних послуг - «тарифного омбудсмена», з яким і повинні узгоджуватися пропозиції монополій і суб'єктів господарювання на суміжних ринках за зміни цін/тарифів на комунальні послуги», - підкреслив Т.Галайда.

При цьому, на думку експерта, уповноважений повинен мати можливість накладати вето на будь-яке невідповідне рішення НКРЕКУ або органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, існування інституту «тарифного омбудсмена» передбачене частиною 2 статті 18 Директиви Європейського парламенту №27 від 25 жовтня 2012 року «Про енергоефективність».