ПОРТАЛ
19 серпня 2016, 15:25

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Виробників харчової продукції перевірятимуть за новими правилами

Новий законопроект, спрямований на підвищення безпечності харчових продуктів, планують представити на розгляд депутатів уже у вересні.

<b>Виробників харчової продукції перевірятимуть за новими правилами</b>

Законопроектом "Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин" (№ 0906) передбачено ряд важливих змін для виробників. - Вони адаптують нашу систему безпеки харчових продуктів до європейської, пояснюють представники Українського центру європейської політики Любов Акуленко та Світлана Майструк.

Для аграрної Черкащини цей законопроект, за словами директора ДП «Черкаситандартметрологія» Михайла Чонопищука, є безперечно дуже важливим. - Він передбачає створення єдиної системи та єдиних підходів у питанні контролю безпечності продуктів харчування, кормів та здоров’я тварин, - зазначає керівник держпідприємства. – Без цього налагодити експорт вітчизняної продукції сільського господарства на європейський ринок дуже складно.

За словами фахівців, радикальних змін зазнає, у першу чергу, система перевірок та контролю. Серед нововведень такі:

1. Про перевірки більше не попереджатимуть. Стару зручну для виробників схему завчасного попередження про перевірку – буде ліквідовано. Така практика суперечить підходам ЄС.

2. Кількість перевірок конкретного оператора ринку залежатиме від ризику, який становить його діяльність. Відповідно підприємству буде присвоєна одна з категорій ризику: дуже високий, високий, середній, низький і дуже низький.

3. Виробників захистять від свавілля перевіряльників.

Чітке визначення того, що має перевіряти державний інспектор, коли йдеться про безпечність харчових продуктів, необхідне для уникнення зловживань. Зокрема, інспектор буде обмежений виключним переліком питань, які можна задати під час перевірки. Перелік буде у вільному доступі для всіх операторів ринку

4. Імпорт перевірятимуть за "європейськими" правилами.

Зараз в Україні контроль харчових продуктів на кордоні відбувається у формі попереднього документального контролю. Інші види перевірок відбуваються уже на митниці призначення. Натомість у Європі встановлено спеціальний режим перевірок на кордоні для харчових продуктів тваринного походження - вантаж не пройде на територію ЄС, поки його не перевірять на спеціальному прикордонному пості.

5. Відповідальність за порушення.

Законопроект передбачає новий підхід до питання звільнення від відповідальності за вчинення "малозначного" порушення.

Якщо виявлене правопорушення є малозначним та було усунуто до закінчення контролю, протокол не складається, а оператор ринку звільняється від відповідальності. Що стосується штрафів, то передбачається чітка система градації розміру штрафу залежно від тяжкості ступеня порушення.

Вже на початку осені до України прибуде місія Food and Veterinary Office, підрозділу Директорату Єврокомісії (DG SANTE), яка перевірятиме одне з питань проведення державного контролю безпечності харчових продуктів, а саме залишки ветеринарних препаратів та забруднюючих речовин в продуктах тваринного походження (молоко, м'ясо, сири). Тож зайве говорити, що для України це питання дуже актуальне.

Одним з головних факторів організації системного контролю безпечності харчових продуктів є впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР, якими передбачено ідентифікація, оцінка та контролювання небезпечних чинників в харчових продуктах. Це дає змогу виробникам харчової продукції ефективно попереджати випуск небезпечної продукції та гарантувати, що їх продукти ніяк, ані безпосередньо, ані опосередковано, не зашкодять споживачеві.

Орган з сертифікації систем управління ДП «Черкасистандартметрологія» акредитований в НААУ на право проведення оцінки відповідності систем управління безпечністю харчових продуктів, їх сертифікацію на відповідність вимогам ДСТУ ISO 22000:2007 / ISO 22000:2005 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга.

Фахівці підприємства готові надати професійну методично-практичну допомогу щодо впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів, заснованих на принципах НАССР, що прискорить виконання вимог чинного національного законодавства, а головне підвищить рівень конкурентоспроможності підприємства.