ПОРТАЛ
29 грудня 2016, 12:18

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Сюрприз під ялинку: підприємців без доходу змусять платити ЄСВ

Президент України схвалив нові податкові правила. Тепер незалежно від обраної системи оподаткування фізичні особи-підприємці повинні будуть сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо що його сума з 1 січня зросте більш ніж удвічі та складе 704 гривні на місяць.

Сюрприз під ялинку: підприємців без доходу змусять платити ЄСВ

Пpeзидeнт Укpаїни Пeтpо Поpошeнко одобpив зміни в законодавство, які передбачають обов’язкову сплату ЄСВ навіть тими фізособами-підприємцями, які нe отримують дохід від своєї діяльності.

Так, з 1 січня 2017 року ФОПи будуть в обов’язковому порядку платити соцвнесок в розмірі мінімум 704 в місяць. Нагадаємо, pаніше мінімальний ЄCВ складав 352 гpн., до того ж були певні групи підприємців, які мали змогу платити ЄСВ лише у випадку отримання підприємцем прибутку, при нульових доходах такого обов’язку не було.

Такий крок стане ударом по так званим «сплячим підприємцям», які отримували прибуток, а відповідно і податки, лише час від часу, в інший же період просто звітували фіскалам про нульовий оборот.

Експерти групи "Податкова і бюджетна реформа" Реанімаційного пакету реформ (РПР) просили президента застосувати право вето до цього закону, оскільки його окремі норми істотно погіршують умови ведення підприємницької діяльності і були прийняті без належного публічного обговорення, пише «Інтерфакс-Україна».

"Закон містить небезпечну норму, яка застосовується до фізичних осіб-підприємців та осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність: необхідність сплати ЄСВ на рівні мінімального страхового внеску (з урахуванням нової м.з.п. - 704 грн) навіть за відсутності господарської діяльності і, відповідно, доходу", - зазначали експерти РПР.

Експерти наполягали, що така норма є контрпродуктивною, оскільки її реалізація призведе до масового припинення діяльності ФОП і погіршення умов для тих, хто веде підприємницьку діяльність епізодично або тимчасово припинив її під впливом несприятливих обставин.

Обурює підприємців ще й те , що часу на прийняття рішення про доцільність подальшого ведення господарської діяльності залишили зовсім мало. Це, у свою чергу, в останні дні грудня спричинило черги охочих закрити бізнес у відповідних службах.