ПОРТАЛ
28 січня 2017, 19:31

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Які медичні новації очікують черкащан уже цього року

Черкащанам доведеться повністю покластися у питаннях свого здоров’я на сімейних лікарів. Останні частково замінять навіть швидку допомогу. До яких наслідків медичної реформи вже у цьому році треба готуватися черкащанам, дізнавався сайт vikka.ua.

<b>Які медичні новації очікують черкащан уже цього року</b>

З 1 січня черкаські поліклініки стали Центрами сімейної медицини. Наразі вони реєструють статути. Поки що це формальні зміни. Фактично містяни відчують медреформу в галузі первинної медичної допомоги із липня цього року.

"До 1 липня черкащани мають визначитися з кандидатурою сімейного лікаря та заключити з ним угоду. Люди можуть обрати будь-якого сімейного лікаря чи лікаря-педіатра для обслуговування своєї сім’ї", – розповів сайту директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради Олег Стадник.

За кожного пацієнта, з яким буде складена угода, лікар отримає 200 гривень на рік від держави. Це своєрідний гарантований пакет допомоги.

"Якщо, наприклад, це 200 пацієнтів, то на них буде виділено 40 тисяч гривень. Чим менше лікарем буде витрачено на пацієнтів, їх лікування у стаціонарах, тим більше він зможе вкласти, наприклад, у самоосвіту", – зазначив директор департаменту.

Така система розподілу коштів, за словами фахівця, має спонукати медика більше уваги приділяти оздоровленню своїх пацієнтів.

"Це буде стимулом для лікаря займатися профілактикою захворювань. Взагалі відносини пацієнтів та лікарів щодо розподілення коштів мають бути закріплені типовими угодами. Якщо ж пацієнту у майбутньому потрібно, щоб лікар був доступний 24 години на добу, то ця послуга має обговорюватися за додаткову платню", – розповів Олег Стадник.

Сімейні лікарі стануть обов’язковою ланкою для потрапляння пацієнта до вузького спеціаліста. Тобто, вже з цього року для того, щоб проконсультуватися з гастроентерологом, отоларингологом або травматологом треба буде отримати направлення від сімейного лікаря.

"Вони спочатку прийматимуть у поліклініках. У майбутньому передбачається, що сімейні лікарі стануть фізичними особами-підприємцями, відкриють власні кабінети, у них будуть наймані працівники", – розповів директор департаменту.

Довідково:

Наразі у Черкасах 53 дільничні педіатри та 130 дільничних сімейних лікарів. За ними закріплено до 2 тисяч пацієнтів.


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський