ПОРТАЛ
27 лютого 2017, 12:19

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкаських харчовиків навчали, як працювати за новими правилами

Сертифікація – добровільна, відповідальність – обов’язкова і посилена. Таке нововведення для виробників харчової продукції запроваджують в Україні, гармонізуючи законодавчі вимоги з європейськими. Готовими до такого «європідходу», звичайно, виявилися далеко не всі. Тож у багатьох підприємств виникає більше запитань, ніж відповідей на питання, як будувати свою роботу в майбутньому. І головне – як здійснюватиметься державний нагляд та контроль уже найближчим часом.

Черкаських харчовиків навчали, як працювати за новими правилами

Тож, у зв’язку з чисельними запитами операторів ринку харчової продукції, ДП «Черкасистандартметрологія» провело науково-практичний семінар, запросивши до участі ще й фахівців Головного управління Держпродспоживслужби регіону. Саме ця структура віднині перевірятиме виробників, оцінюючи якість та безпечність їх продукції.

За словами керівника ДП «Черкасистандартметрологія» Михайла Чорнопищука, раніше функції державного нагляду за харчовою продукцією забезпечував Держспоживстандарт України. Однак такі перевірки проводилися вже на складах готової продукції. І, як засвідчує практика, навіть попри обов’язкові стандарти, у повному обсязі вони не виконувалися в повному обсязі.

- Новий же підхід полягає у надійній системі простежуваності якості продукції - «від лану до столу», як того вимагають міжнародні стандарти. І відповідальність за кожне порушення уже набагато вища та затратніша для підприємства, ніж було раніше, - наголосив Михайло Чорнопищук.

Тож, аби уникнути таких наслідків, за словами фахівця, вже зараз варто подбати про запровадження та належне функціонування на виробництві систем управління якістю та безпечністю харчової продукції, і зокрема, визнаної всіма системи HACCP. У цьому харчовикам готові допомогти кваліфіковані фахівці ДП «Черкасистандартметрологія».

– Краще зараз інвестувати в розвиток, ніж, зекономивши, потім платити солідні штрафи, - наголошує керівник держпідприємства.

У Держпродспоживслужбі теж мають серйозні наміри щодо організації системи державного нагляду в Україні. Про перші кроки роботи нової структури у регіоні, а також її функції та повноваження розповіли учасникам заходу начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Володимир Папач і начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Юрій Квас.

Зокрема, вони акцентували увагу виробників на вимогах нового законодавства, підході служби до перевірок, а також надали практичні рекомендації щодо роботи на ринку харчової продукції в нових умовах.

Крім того, для учасників семінару фахівці ДП «Черкасистандартметрологія» підготували ще й блок доповідей-роз’яснень з галузевих питань, які найчастіше виникають у виробників та операторів харчового ринку.