ПОРТАЛ
5 травня 2014, 11:37

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Хоббі як бізнес: чи можна заробити на іграх

Хоббі як бізнес: чи можна заробити на іграх

Газета «Сегодня» з’ясовувала чи можна в Україні заробити на такому виді дозвілля, як ігри. Варіанти ігор різноманітні - це і страйкбол, і автоквест (гонки на автомобілях з пошуком зашифрованого місця), і клубна настільна «Мафія», і ігри живого дії - коли група людей збирається, щоб відтворити світ фентезі. Але непогані доходи приносить тільки організація страйкбольних ігор і автомобільних квестів. А от гра в «Мафію» і вигадані світи - швидше хобі, ніж бізнес, і заробити можна тільки на саморобній зброї та іншій амуніції, - зазначає видання.

МАФІЯ: «Заробіток на кіно і пиво»

Один з найпопулярніших видів ігрового дозвілля - клубна «Мафія». Ця настільна психологічна гра елементарна за правилами (8-16 гравців, хтось мафія, інші - мирні жителі. Ніхто не знає ролей партнерів по грі. Мета мирних - викрити гангстерів, інших - навпаки, дограти до кінця під прикриттям). Пограти один раз коштує близько 50 грн. «Мафію» складно назвати повноцінним бізнесом. Швидше, це наполовину хобі, додатковий заробіток. Організувати даний вид дозвілля нескладно, а витрати на це мінімальні, - розповідає керівник одного з київських клубів Олександр Богдан.

- Основна складність - збирати десятки абсолютно різних людей зі своїми справами, планами і бажаннями в потрібний час у потрібному місці на регулярній основі. Ми вже 6 років займаємося «Мафією», і були свідками того, як багато відкривали свої клуби, а потім через місяць-два закривали через нестачу мотивації або невиправданих очікувань». Заробіток маленький, запевняє Олександр: «У місяць я можу заробити $ 200-300 приблизно. А основні витрати: атрибутика (заміна зношених карт, закупівля масок, фішок), оплата провідних, приміщення». Робити гроші на «Мафії» допомагають корпоративи і продаж атрибутики - наприклад, оригінальних карт.

Автоквест: дохід до $ 10 тис.

Одна з небагатьох ігор, на яких організатори дійсно заробляють - це автоквест. Це інтелектуально - рухливі ігри, для участі в яких необхідний автомобіль і хороша орієнтація а місті найчастіше учасники повинні відгадувати загадки, так чином розшифровуючи якесь місця в місті, переїжджати від локації до локації і першими виконати всі завдання. Ігри також часто прив'язують до якоїсь тематики: від теми апокаліпсису до теми... черепашок ніндзя, коли учасники повинні прийти ще й у костюмах.

Про розміри своїх доходів організатори розповідають неохоче. Вартість участі у звичайній грі - 200 грн. з команди (5 чоловік). У Києві, в середньому, кожен місяць 30-40 команд грають 2 гри на місяць, ще 20-25 команд - інші 2 гри, розповідають організатори. Також грають Харків, Донецьк, Одеса, Львів, Дніпропетровськ. З урахуванням дорожнечі організації (в середньому - $ 1000), організатори за місяць можуть отримати прибуток у кілька тисяч гривень. Тому основний дохід припадає на корпоративи.

Тому, хто збирається зайнятися чимось подібним, експерти радять мати в запасі 2-4 роки на розвиток, заробітку тут не буде, знайти команду і мати стартовий капітал - $ 10-15 тис. Але зараз не найкращий час для початку розважального бізнесу.

СТРАЙКБОЛ: «Дохід - з ігрових внесків»

Іноді можна заробити і на організації досить популярних зараз ігор в страйкбол. Це військово-спортивна гра, в якості ігрового спорядження використовується «м'яка пневматика» (за законом не є зброєю), захисна амуніція і окуляри. У процесі гри учасники імітують роботу різних збройних структур: наприклад, відіграють німців і росіян у Другій світовій і т.ін.

«Київська Федерація страйкболу - це офіційно зареєстрована юридична особа, але ми створені не для отримання прибутку, для нас це не бізнес, а улюблене хобі. Іноді вони в підсумку виходять з позитивним балансом, а іноді - і з негативним. Але багато людей заробляють на цьому гроші», - розповів «Сегодня» президент Київської федерації страйкболу Віктор Грачов.

Анонімно гравці розповідають, що на одній великій грі можна заробити до $ 5000 на всіх організаторів. «Початковий капітал залежить від задумки гри і може коливатися від 10 грн до 20-30 тис. грн. Але зайнятися раптом організацією страйкболу не вийде. Вас повинні знати в співтоваристві, інакше до вас просто не поїдуть».

На любителях страйкболу відчутно заробляють фірми, які виготовляють амуніцію і зброю для таких ігор.

Обладунки, палички, шкатулки і шпильки

На безпосередньо рольових іграх (фентезійними та іншими авторськими світами) можуть заробити ті, хто вміє робити антураж (одяг, зброю, обладунки, елементи костюма та ігрових речей персонажа).

Гроші на фентезі

Заробити на рольових іграх (учасники надягають костюми вигаданих фентезійних персонажів, збираються на полігоні і грають у війну, представляючи себе героями книг або фільмів) складно. Майстри маленьких ігор (до 100 учасників) зізнаються, що тільки витрачають: на оренду приміщення, поїздку до полігону, антураж.. Тому навіть при максимальних внесках в 200 грн з людини, щоб покрити оренду котеджу, доведеться зібрати їх з 60 осіб. «З гри в гру у мене мрія - вийти в нуль», - говорить один з майстрів. Що стосується великих ігор (близько тисячі учасників), на них заробляли в 90 –х.- Але великі ігри трапляються рідко, тому це більше хобі.

Більше бізнес-ідей


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський