ПОРТАЛ
4 листопада 2015, 18:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Волинські птахофабрики переходять на альтернативні джерела енергії

Спецпроект «Досвід регіонів»

На Волині сільськогосподарські підприємства, які прагнуть втриматися на ринку, переходять з газу на дрова та солому.

Волинські птахофабрики переходять на альтернативні джерела енергії

Так, ПАТ "Володимир-Волинська птахофабрика" протягом 2014-2015 року вдалось перевести господарські комплекси на твердопаливні котли, які працюють на дровах, щепі та торфобрикетах. Такі енергоощадні заходи дозволять підприємству щорічно економити майже 3 млн метрів кубічних газу або половину торік спожитого блакитного палива. Наразі птахофабрика встановлює ще й енергоощадне світлодіодне освітлення, за рахунок якого очікує економити 1 млн кВт електроенергії або майже 2 млн гривень у рік, пише ecotown.com.ua.

В той же час птахокомплекс "Губин", що входить до агропромгрупи «Пан Курчак», обладнав двома твердопаливними котлами, які працюють на соломі, нову ферму у селі Холопичі Локачинського району. Нове устаткування загальною потужністю 5 МВт дозволить пташнику, у якому утеплені стіни та стеля, економити 500 тис. м. куб. газу у рік. До слова, солому підприємство заготовляє на власних полях, де вирощує зерно на корм для птиці.

Енергоекономний досвід апробований й ще на двох об'єктах агропромгрупи "Пан Курчак", зокрема, на птахокомплексі, де утримують батьківське поголів'я та на новому елеваторі у Чарукові. Зерносушильний комплекс, зведений у минулому році ТОВ "Агротехніка", спалює у котлах, потужність яких становить 2,5 МВт, солому та 150 тис. м. куб. газу у рік.

Загалом волинські підприємства АПК наразі використовують 30 котлів на альтернативних видах палива загальною потужністю 27 мегават, що дозволяє щорічно заощаджувати майже 6 млн м. куб. газу. Разом з тим, аграріям потрібно до 2 млн м. куб. газу, щоб досушити кукурудзу та сою.


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський