ПОРТАЛ
8 січня 2017, 13:49

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Підприємців, які використовують ділянки комунальної власності, інформують про нововведення

Наказом Мінагрополітики, що набрав чинності 27.12.2016, затверджено новий Порядок нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

Підприємців, які використовують ділянки комунальної власності, інформують про нововведення

Зокрема, п’ятим пунктом розділу ІІ цього Порядку встановлено, що коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), встановлюється на підставі Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року № 548, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01 листопада 2010 року за № 1011/18306.

Згідно приміток до додатку 1 до Порядку для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), застосовується із значенням 2,0.

Тобто нормативна грошова оцінка таких земельних ділянок, яка є базою оподаткування, буде збільшена вдвічі.

Для уникнення проблемних ситуацій при обчисленні та сплаті земельного податку чи орендної плати рекомендуємо Вам перевірити наявність даних про земельні ділянки, які Ви використовуєте, у Державному земельному кадастрі. У разі їх відсутності Вам необхідно внести актуальну інформацію про земельну ділянку до Державного земельного кадастру.

Так, радимо Вам звернути увагу на такі зміни:

- зміну адреси земельної ділянки (можна перевірити тут);

- зміну обмежень земельної ділянки (можна перевірити за наступним тут або звернувшись до Центру надання адміністративних послуг Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул. Благовісна,170) за замовленням висновку щодо відповідності розміщення об’єкту містобудівній документації та про наявність, відсутність містобудівних обмежень та обтяжень у використанні земельної ділянки));

- зміну ставок орендної плати (не може бути меншою 3 % згідно Закону України від 27 березня 2014 року № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні»).

Відповідно до частини 8 статті 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» на підтвердження державної реєстрації земельної ділянки видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.

Отримані витяги із Державного земельного кадастру просимо надавати до кабінету 320 приміщення Черкаського міськвиконкому для наступної реєстрації права комунальної власності у Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Для консультацій із цього приводу можете звертатися за телефоном 32-81-80 – відділ контрольно-договірної роботи або до кабінету 320 приміщення Черкаського міськвиконкому.