ПОРТАЛ
10 січня 2017, 13:18

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Підпиємців, які вирішили закритися, можуть звільнити від ЄСВ

З метою недопущення несправедливої оплати фізособами-підприємцями ЄСВ в результаті змін законодавства пропонується забезпечити їм перехідний період для проведення необхідних реєстраційних дій по припиненню господарської діяльності в разі, якщо вони її фактично не здійснюють або не планують здійснювати.

Підпиємців, які вирішили закритися, можуть звільнити від ЄСВ

Нагадаємо, 1 січня 2017 року набрав чинності Закон № 1774-VIII, згідно з яким ФОП, які не отримуватимуть доходів в 2017 році, також зобов'язані платити ЄСВ, мінімальний розмір якого з 1 січня становить 704 грн. Раніше ФОП, які не отримували доходи у звітному місяці, мали право не платити єдиний соціальний внесок. У зв'язку з цим ФОП зараз масово закриваються - повідомляється, що ліквідовано вже 10 850, інформує «ЮРЛІГА».

Вирішити напружену ситуацію запропоновано законопроектом № 5633 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав і законних інтересів суб'єктів малого і середнього підприємництва» (автори - нардепи О. Ляшко і В. Галасюк).

Згідно з проектом, якщо ФОП (який перебуває на загальній системі оподаткування, а також особа, яка здійснює незалежну профдіяльність) подав заяву про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності до 1 квітня 2017 року, і таким платником не отримано дохід (прибуток) протягом I кварталу 2017 року, такий платник має право (а не зобов’язаний, - Ред.) самостійно визначити базу нарахування ЄСВ за вказаний період, але не більше максимальної величини бази нарахування. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Завдяки таким змінам зазначені ФОП звільняються від сплати ЄСВ в розмірі 704 грн.