ПОРТАЛ
23 березня 2012, 15:24

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

На митному посту «Черкаси-Південний» запрацював інформаційний термінал

На митному посту «Черкаси-Південний» запрацював інформаційний термінал

Перший в області програмно-технічний модуль «Інформаційний термінал» запрацював у Черкасах. Його встановили на митному посту «Черкаси-Південний». Для зручності декларантів такими терміналами в подальшому планують обладнати кожен митний підрозділ Черкащини.

Впроваджують таку новацію, за словами начальник митного посту «Черкаси-Південний» Черкаської митниці Костянтина Бочкарьова, з метою вдосконалення та спрощення процедур митного контролю та оформлення товарів. - Окрім того, це унеможливить зволікання чи зловживання з боку посадових осіб митного органу та неприйняття ними вантажних митних декларацій, - пояснює він.

Принцип дії інформаційного терміналу дуже простий. Суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності або брокер за допомогою електронного носія інформації (флеш-карти) вносить електронну копію вантажної митної декларації (ВМД) до інформаційного терміналу. Одразу після цього вона потрапляє в базу даних Черкаської митниці. Тверді ж копії вантажної митної декларації разом з необхідними документами подаються до Єдиного вікна черговому інспектору. Таким чином коли ВМД потрапляє до загальної бази декларацій інспектор зобов’язаний прийняти цей пакет документів без будь-яких затримок, дотримуючись суворо регламентованої черги, зафіксованої в базі даних.

Окрім зручності для декларантів термінал спрощує роботу і митників. Встановлена програма відразу сканує всі грубі помилки, і у разі їх виявлення інформує наявність помилок та неможливість реєстрації.

Після введення всіх даних, брокер роздруковує протокол введення вантажної митної декларації . Таким він вже має при собі документ який засвідчує час прийняття вантажної митної декларації до митного оформлення і час потрапляння її до бази даних митниці.

Встановлений програмно-технічний модуль вже встигли апробувати і перші декларанти. Серед них і митний брокер одного з підприємств області Оксана Неділько. За її словами, враження від такої новації - тільки позитивні: «Термінал дозволяє відчутно прискорити процес прийняття декларацій в роботу і відповідно прискорює час оформлення митних декларацій. Це гарантія прийняття декларації в роботу уже у день її оформлення, - підкреслює вона.

На переконання Костянтина Бочкарьова, запровадження в дію таких інформаційних терміналів - це ще один крок назустріч бізнесу, ще одна демонстрація відкритості роботи митних органів та унеможливлення зволікання та зловживання з боку посадових осіб митниці.