ПОРТАЛ
22 липня 2015, 18:54

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Суборенда: вигоди та ризики для сторін

В Україні суборенда давно набула широкої популярності. Це заняття не вимагає особливих зусиль, але приносить непоганий дохід, навіть якщо ви не володієте власною квартирою або будинком, - роз’яснює Domik.ua.

Суборенда: вигоди та ризики для сторін

Суборенда - це відносини між орендарем, орендодавцем нерухомості та третьою особою, яка перездає житло на короткий термін субарендаторам.

Орендар знімає в оренду нерухомість і здає її третій особі. Перед цим він укладає угоду з первинним орендодавцем на такі дії. Суборенда абсолютно законна і обмежується виключно власником житла або первинним орендодавцем.

Вторинна оренда називається піднайм, і договір на неї може бути підписаний виключно за згодою і дозволом власника нерухомості.

По суті суборенда не дає орендарю занадто великого права, щоб розпоряджатися житлом. Примітно також, що термін піднайму не може перевищувати строк первісної оренди житла.

Для того, щоб отримати дохід, орендар істотно завищує ціну на квартиру, так що суборенда - в рази дорожче первинної. Таким чином орендар покриває витрати.

Суборенда вигідна і первинному, і вторинному орендарю. Вони обоє отримують дохід.

Тільки у первинного орендаря - це фіксована ціна, яку платить йому посередник.

Але нарівні з непоганим прибутком при вдалому розрахунку суборенда може принести і деякі ризики. В основному, це пов'язано з потенційним обманом з боку орендаря і його недобросовісністю - він може вкрасти річ, зіпсувати техніку або затопити сусідів.

Domik.ua нагадує, що суборендар не пов'язаний з господарем приміщення або первинним орендодавцем. Якщо суборендар псує майно або порушує умови угоди, фінансово відповідальним перед власником нерухомості залишається орендар. Також якщо угода первинної оренди розірвалася, додатковий договір вважається недійсним. Природно, що підвищуючи первинну ціну на оренду, орендар змушений зробити це і для піднайму.