ПОРТАЛ
1 жовтня 2016, 17:38

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Новий розсадник із крапельним зрошуванням створили у Кумейківському лісництві

Невеликий розсадник для вирощування посадкового матеріалу сосни звичайної для власних потреб розмістили прямо на території садиби лісництва у Кумейках. Цього року його вперше засіяли. За словами лісничого Миколи Грозного, ґрунт для сосни ідеальний. Тож завдяки крапельному поливу і майстерності лісівників підростають відмінні сіянці.

Новий розсадник із крапельним зрошуванням створили у Кумейківському лісництві

«Не очікував побачити посадковий матеріал такої якості. Він гарно розвинутий, доглянутий. Видно, що тут не просто виконують свою роботу, а справді творять ліс», – відзначив головний лісничий Корсунь-Шевченківського лісгоспу Іван Дерев’янко.

Новий розсадник розбили на місці старого саду. Було проведено масштабні роботи з підготовки ґрунту – лісівники викорчували старі дерева, звільнили площу, збагатили ґрунт. Щоб забезпечити належне зволоження, лісівники проклали крапельне зрошування. Полив здійснюють увечері і зранку. На 20 сотках тут росте близько 200 тис. штук відмінних сіянців. Уже навесні їх висадять на площі цьогорічних зрубів, інформують у обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Нам цієї сосни цілком вистачить для власних потреб. Завдяки гарному догляду ми можемо бути певні у якості посадкового матеріалу, а це запорука створення сильних і високоповнотних насаджень», - розповів лісничий Микола Грозний.

Ще близько 5 соток на території розсадника лісівники відвели для шкілок декоративного посадкового матеріалу. Виростити його без достатнього зволоження складно, тому вирішили одним крапельним поливом двох зайців охопити.

Невелика бригада лісокультурниць із п’яти осіб кілька разів за літо прополювали розсадник, щоб він був чистим і незабур’яненим.

Кумейківські лісівники ще й облаштували мальовничу алейку на підході до розсадника. Встановили інформаційні щити та зроблені власноруч лавочки.

«Щоб домогтися високої якості насаджень, лісівники мають не механічно виконувати свою роботу, а весь час перебувати у пошуку – як покращити, що вдосконалити. З такими людьми завжди приємно працювати. І такі зусилля, звісно, дають свої плоди», – зауважив директор ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство» Василь Яценко.

Окрім цього, лісництво опікується ще й базовим розсадником лісгоспу, який постачає посадматеріал для всіх лісництв. Він розташований посеред лісового масиву. І площа його, а отже й обсяги роботи, в десять разів більші.