ПОРТАЛ
22 лютого 2017, 15:47

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкаським єдинникам роз’яснили деталі застосування РРО

У зв’язку зі значною кількість запитань підприємців – платників єдиного податку начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, майнових податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников нагадав про випадки застосування РРО спрощенцями на черговому вебінарі.

Черкаським єдинникам роз’яснили деталі застосування РРО

Так, у 2017 році зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій підприємці – платники єдиного податку 1-3 груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Відповідні зміни були внесені до Податкового кодексу України.

Перелік груп технічно складних побутових товарів встановлюється Кабміном. Наразі він відсутній і про його оприлюднення буде оперативно повідомлено.

Детальніше про це тут

Віталій Лушников також відповів на найпоширеніші запитання на тему РРО.

Питання 1: Обсяг доходу підприємця – платника єдиного податку другої групи сягнув ще у серпні 2015 року 1,5 млн. гривень. У вересні-грудні 2015 року підприємець не працював взагалі, а у 2016 році працював по безготівці. Питає: чи маю я право з 1 січня 2017 року не застосовувати при розрахунках за готівку реєстратор до перевищення 1 млн. гривень?

Відповідь:

Якщо обсяг доходу ФОП – платника єдиного податку другої групи від здійснення підприємницької діяльності у серпні 2015 року перевищив 1000000 гривень, то такий підприємець повинен був застосовувати реєстратор розрахункових операцій з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, тобто з 1 жовтня 2015 року та застосовувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Отже, застосування реєстратора розрахункових операцій для вказаного платника єдиного податку є обов'язковим при проведенні розрахунків за готівку також у 2017 році та у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Питання 2: Підприємець на третій групі, працює за безготівку, через розрахунковий рахунок. За 2016 рік валовий дохід 1 млн. 32 тисячи грн. Чи може він у 2017 році займатися ще і іншою діяльністю, яка вимагає розрахунку готівкою і не застосовувати РРО?

Відповідь:

У разі перевищення ФОП - платниками єдиного податку третьої груп обсягу доходу 1 млн. гривень за календарний рік (неважливо у якій формі – безготівковій або готівковій), застосування РРО є обов’язковим з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Питання 3. Чи має право ФОП на єдиному податку другої та третьої групи, який торгує в магазині (продає безакцизний товар) або надає послуги, встановити термінал для розрахунку з клієнтами без РРО. Коли і як записувати в книгу доходів цей платіж? Чи необхідно підклеювати до книги чеки, чи достатньо виписки з банку?

Відповідь:

РРО не застосовується якщо обсяг доходу такого ФОП протягом календарного року не перевищує 1 млн. гривень. У разі перевищення – такі особи не мають права на реалізацію товарів без застосування РРО.

Відповідно до пункту 6 Порядку ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість затвердженого наказом №579, платник податку заносить до Книги відомості в такому порядку: у графі 1 зазначається дата запису; у графах 2 - 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до пункту 293.2 та підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 глави 1 розділу XIV Кодексу, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі.

Форма даної книги не передбачає підклеювання документів, що стосуються розрахунків як в готівковій так і безготівковій формі.