ПОРТАЛ
18 березня 2015, 14:31

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Поради підприємцям-початківцям: як заощадити на банківському обслуговуванні

Поради підприємцям-початківцям: як заощадити на банківському обслуговуванні

Нестабільність банків привела до зростання вартості розрахунково-касового обслуговування, тому саме час подумати про інтернет-банкінг. Як заощадити на РКО підприємцям з’ясовувала «Сегодня.ua».

"У вартість РКО включені відкриття рахунку, його обслуговування, проведення платежів, підключення та обслуговування інтернет-банкінгу, зняття коштів. Тому не дивно, що вартість РКО зростає - так банки намагаються отримати додаткові доходи", - пояснює аналітик "Простобанк консалтинг" Іван Нікітченко.

За його словами, підприємцям треба стежити за змінами умов обслуговування рахунків і карт, адже банки можуть без сповіщень підвищувати тарифи.

Хитрощі

Часто банки, щоб не злякати клієнтів, "грають" з тарифами на РКО. "Щось дорожчає, а щось дешевшає, тому розібратися, виграв в результаті клієнт чи програв – непросто. Наприклад, за рік вартість відкриття рахунку знизилася на 2%, але середньомісячна абонплата зросла на 3% А комісія за зняття грошей . з рахунку подорожчала на 9% Виходить, банки заманюють клієнтів нібито зниженням ціни за відкриття рахунку, але компенсують втрати подорожчанням обслуговування", - пояснює Нікітченко.

В інтернет

Клієнтам вигідніше працювати з рахунками по Інтернету, адже банкіри, з метою зниження витрат, стимулюють населення проводити операції дистанційно. "Так, працювати з інтернет-банкінгом вигідно: проведення платіжки подешевшало на 9% (див таблицю – Авт.). Аналогічна послуга, здійснювана через відділення в межах банку, подорожчала на 19%, а в інші банки - на 33%", - уточнює аналітик.

Економимо

Експерти радять перед укладенням договору з банком уточнити всі витрати і прорахувати реальну плату, з урахуванням комісій.

"Як правило, реклама, де повідомляється про безкоштовне відкриття рахунку та його супровід, виходить у результаті дорогою пропозицією, оскільки тут можуть бути присутніми приховані комісії. Тому для скорочення витрат краще працювати з рахунком через інтернет-системи» , - каже Нікітченко.

За його словами, заощадити на обслуговуванні рахунку дозволять і вклади до запитання: "Тут можна трохи заробити, розміщуючи залишки коштів. Ці доходи зменшують втрати від подорожчання РКО".