ПОРТАЛ
26 січня 2017, 11:12

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Автомобілі своїми руками створюють черкаські студенти

Квадроцикл, картинг і ретро-москвич – такі основні напрацювання студентів Черкаського політехнічного технікуму на сьогодні. Квадроцикл зробили з нуля, картинг суттєво модернізували, а старенького москвича повністю реставрували – від двигуна до кузова, ще й удосконалили.

«Студенти-другокурсники, які відвідують гурток технічної творчості, самі запропонували зробити квадроцикл. У нас були елементи старого москвича. Інші запчастини самі студенти шукали», – розповідає заступник директора з виробничого навчання Олег Романчук.

З москвича взяли задній міст, колеса і передню підвіску, а двигун і раму – від мотоцикла. А от рульове керування і глушник сконструювали повністю самі. Під керівництвом викладачів самостійно зробили і капітальний ремонт двигуна.

«Ми всіляко сприяємо розвитку науково-технічної творчості. У нас діють гуртки технічної творчості. Зі студентами цілеспрямовано працюють викладачі. Адже з цього починається любов до своєї роботи, захопленість справою, яку ти робиш. До того ж, це чудова нагода застосувати набуті під час навчання знання і вміння. І є вже впевненість, що такий студент стане не просто гвинтиком, а фахівцем у своїй справі із нестандартним підходом», – відзначив директор Черкаського політехнічного технікуму Дмитро Галат.

Студенти виконували всі роботи, крім зварювальних. Над електропроводкою та амортизаторами працювали випускники технікуму під час дипломного проектування.

«В інтернеті подивилися квадроцикли. Вирішили щось таке й собі скласти. Хлопці знайшли двигуна, зробили капітальний ремонт. Придумали конструкцію рам, як приварити передній і задній міст і рульове», – ділиться конструкторським досвідом студент Сергій Гончаренко. Саме йому випала честь першому протестувати новостворений квадроцикл.

В результаті створили стійкий потужний всюдихід, який має чотири швидкості. В умовах бездоріжжя ще його не випробовували, а от по території технікуму квадроцикл колесить постійно.

«Хлопці просто живуть тут на станції, – сміється Олег Романчук. – Не можуть ним натішитися. Кажуть – ми проїдемося. Відповідаю їм - нема бензину. Вони на заправку, і по території вже катаються».

Найбільше часу роботі над проектом приділяють студенти-автомеханіки. Починали роботу над проектом 17 студентів. Зараз активно долучаються семеро.

«Найскладніше було зробити передній міст. Це повністю наша розробка. Тільки важелі з москвича залишилися, а то все самі. Подивилися в інтернеті, порадилися з викладачами, як краще його переробити. Нічого складного», – говорить студент Черкаського політехнічного Дмитро Кощавка.

Нині хлопці постійно вдосконалюють своє творіння. Наприклад, щоб пристосувати його для господарських потреб, планують встановити невеликий кузов для мішка цементу чи піску.

Квадроцикл постійно бере участь у виставках і конкурсах. Компанію йому складають модернізований картинг та відреставрований «Москвич». А учасники гуртка технічної творчості уже розпочали роботу над створенням гібридного автомобіля.


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський