ПОРТАЛ
24 січня 2017, 16:02

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Енерготарифи для бізнесу на Черкащині зменшилися

З січня бізнес і бюджетні організації не платитимуть за електроенергію за однаковими тарифами, як це було в минулі роки. Річ у тім, що з 2017 року в різних областях діють різні тарифи на електроенергію для непобутових споживачів (підприємства, комунальні і бюджетні установи).

<b>Енерготарифи для бізнесу на Черкащині зменшилися</b>

А формується розмір тарифу в кожній області в залежності від обсягу споживання електроенергії: чим більший обсяг споживання, тим менший тариф, інформує БізнесЦензор.

Таким чином, в області, в якій розташовані потужні промислові підприємства, тарифи будуть нижчі, порівняно з областю, яка не має великих промспоживачів струму, але є більш розвиненою в аграрному секторі.

Зокрема, з нового року для промислових споживачів, які працюють на тарифі першого класу напруги тарифи знизилися порівняно з кінцем 2016 року скрізь, окрім 4-ох областей. На Черкащині вони знизилися на 7,4 коп з 157,3 коп/кВт•год до 149,9 коп/кВт•год.

Водночас тарифи для споживачів другого класу напруги, а це – бюджетні установи, середній та малий бізнес, зросли в 14 областях. Натомість Черкащина потрапила до списку регіонів, де вони найбільше знизилися. Зменшення тарифу тут відбулося на 11,7 коп – зі 197 до 185,3 коп/кВт•год.

Загалом у результаті таких змін, створено штучний перекіс в сторону великого бізнесу, який, порівняно з середнім та малим, отримав більш привабливі тарифи на струм, констатує видання.

Окрім того, рішення НКРЕКП відійти від єдиних тарифів для всіх регіонів, зробило індустріальні регіони для інвесторів більш привабливими в плані вартості електроенергії, порівняно з іншими. Особливо це гратиме роль для іноземних інвесторів, які обиратимуть регіон для відкриття крупного підприємства.