ПОРТАЛ
5 грудня 2016, 11:20

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Топ-3 правових подій тижня для бізнесу

Трійка найбільш важливих для підприємців подій і нормативно-правових актів минулого тижня, враховуючи вступ документів в силу, результати роботи держорганів

<b>Топ-3 правових подій тижня для бізнесу</b>

1. Малий бізнес зможе отримати кредити в Ощадбанку

Ощадбанк отримає комплексний пакет технічної допомоги від ЄБРР, який буде направлений, зокрема, на розвиток кредитування мікро-, малого та середнього бізнесу. Це станеться завдяки Меморандуму про взаєморозуміння, який підписаний Міністром фінансів, керівництвом ЄБРР і Ощадбанку. Також підписано Договір про приєднання до програми сприяння торгівлі, який дозволяє Ощадбанку залучити від ЄБРР 50 млн. євро на підтримку українського бізнесу.

2. Підприємці можуть скаржитися в ДРС на перевіряльників

Державна регуляторна служба отримала повноваження складати протоколи про адмінправопорушення на посадових осіб державних органів у разі порушення ними законодавства з питань держнагляду (контролю), ліцензування та дозвільної системи у сфері госпдіяльності. Це передбачено Законом № 1 727-VIII, який вступив в силу 30 листопада. Також вводиться адмінвідповідальність за невнесення відомостей в інтегровану автоматизовану систему держнагляду.

3. З 1 грудня підвищився розмір мінімальної зарплати

З 1 грудня розмір мінімальної заробітної плати становить в місячному розмірі 1600 грн, в погодинному розмірі 9,59 грн. Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлено у розмірі 1544 грн. Зміна цих показників впливає на максимальний розмір доходів, на який нараховується єдиний внесок, максимальний розмір єдиного внеску для ФОП на спрощеній системі оподаткування, які сплачують податок за себе, і т.д. Роботодавці, які виплачують своїм працівникам зарплату в розмірі менше 1600 грн, повинні її підвищити, інакше їм загрожує відповідальність.

За матеріалами ЮРЛІГА