ПОРТАЛ
16 грудня 2016, 12:37

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Головний еколог називає ситуацію в регіоні задовільною

Начальник управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Олена Звягінцева прокоментувала інформацію щодо позицій області в екологічному рейтингу, сформованому щотижневиком «Фокус».

Головний еколог називає ситуацію в регіоні задовільною

Нагадаємо, що на основі оприлюднених даних журналісти ТСН сформували власну інфографіку, де Черкащина входить до 5-ки екологічно найбрудніших областей.

Журналісти враховували дані Держстату, Центральної геофізичної лабораторії та Міністерства екології і природних ресурсів.

Екологічну оцінку областей проводили за рядом показників:обсяги викидів в атмосферу забруднюючих речовин; обсяги скидів стічних вод; обсяги утворення відходів І – ІІІ класів небезпеки; концентрація нітратів у ґрунті; середньорічна доза радонового опромінення; кількість злоякісних новоутворень на 100 тис. населення.

Однак за словами Олени Звягінцевої, зарахування Черкаської області до п’ятірки екологічно забруднених областей без проведення загального аналізу й оцінки стану компонентів довкілля є суб’єктивним і необґрунтованим. Посадовиця переконує, що стан довкілля на території області є задовільним і аргументує свої слова такими показниками:

«Водночас, переглянувши статтю «Где дышать легко» журналу «Фокус», бачимо таку картину: наприклад, у Вінницькій області, порівняно з іншими областями України, підвищені значення зафіксовано по чотирьох показниках. До областей, де зафіксовані перевищення по трьох показниках, належать Харківська, Одеська, Херсонська, Київська та Черкаська області, говорить Звягінцева.

Концентрація нітратів у ґрунті 17 мг/кг

Наукові дослідження профільних наукових установ Національний науковий центр “Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського УААН” стосовно вмісту нітратного азоту у ґрунті, надані Черкаською філією ДУ “Держгрунтохорона”, показали, що вміст нітратів у ґрунті 17 мг/кг має середній рівень забезпеченості рослин азотом.

За даними Черкаського обласного центру з гідрометеорології, спостереження за забрудненням ґрунтів сільськогосподарського призначення проводять у Чигиринському та Жашківському районах. У 2015 році виявлені в ґрунтах концентрації нітратів були меншими за рівень допустимих норм. Гранично допустима концентрація для нітратів у ґрунті становить 130 мг/кг (повітряно-сухого ґрунту).

Середньорічна доза радонового опромінення 5,2 МЗв

За 2015 рік та 11 місяців 2016 року ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр” проведено 42 дослідження ЕРОА радону-222 та ЕРОА радону-220 (торону) в приміщеннях з постійним перебуванням людей. За результатами досліджень, перевищень (ЕРОА) ізотопів радону не виявлено.

За інформацією Черкаського обласного центру з гідрометеорології, впродовж 2015 року радіаційний стан на території Черкаської області залишався стабільним. За даними 8 пунктів спостережень метеостанцій області, середні за місяць значення потужності експозиційної дози гамма-випромінювання (ПЕД) змінювались в межах 11-15 мкР/год (мікроРентген за годину), тобто не перевищували рівнів природного фону, який становить 25 мікроРентген за годину.

Обсяги викидів в атмосферу забруднюючих речовин

Згідно зі статистичними даними, опублікованими Держкомстатом України у статистичному збірнику «Довкілля України» (сайт: ukrstat.gov.ua/публікації/ /навколишнє природне середовище), викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел по Черкаській області у 2015 році становили 57,5 тис. тонн, а це 2% від викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами України.

За кількістю викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел область перебуває на 9 місці серед 24 областей України та міста Київ.

Обсяги скидів стічних вод

Згідно з даними Держкомстату України, за обсягами скидів стічних, шахтно-кар’єрних і колекторно-дренажних стічних вод Черкаська область у рейтингу посідає 9 місце серед інших.

Обсяги утворення відходів І – ІІІ класів небезпеки

За даними Держкомстату України, обсяг утворення відходів І-ІV класів небезпеки по Черкаській області у 2015 році склав 1179,2 тис. тонн, що становить 0,38 % від загального обсягу утворених відходів в Україні.

За обсягами утворених відходів область перебуває на 14 місці серед 24 областей України та міста Київ.