ПОРТАЛ
17 квітня 2017, 18:53

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Рибу в промислових масштабах вирощують на київській міні-фермі

На Київщині бізнесмен відкрив унікальну рибну ферму. Це експериментальна розробка українського виробництва. Її автор створив систему, що дозволяє у штучно створених умовах вирощувати рибу в промислових масштабах.

Рибу в промислових масштабах вирощують на київській міні-фермі

Спецпроект «Досвід регіонів»

Поки що на цій фермі заповнений тільки один басейн. У ньому - червона нільська тиляпія. Після повноцінного запуску система працюватиме для вирощування кларієвого сома, повідомляє сайт Подробности.

"Цей модуль складається із двох окремих систем: одна система для підрощування малька, інша система - для продукційної риби для вирощування. Тобто ми кожен місяць запускаємо 5 тисяч мальків і через 6 місяців ми отримуємо в районі там 4 тон риби уже продукційної", - розповідає розробник акваферми Любомир Гайдамака.

Одна із головних переваг - розміри акваферми. Її площа становить лише 120 квадратних метрів.

"Щоб ви розуміли, в умовах екстенсивної аквакультури у відкритих водоймах ми отримуємо в районі там тисячу п'ятсот кілограм риби. Тобто, нам треба ставок 30 гектарів для того, щоб отримати продукцію, котру ми вирощуємо тут", - каже Любомир Гайдамака.

До того ж, управляти таким господарством може одна людина. Бути спеціалістом для цього не обов’язково, головне - бажання.

У Держрибагентстві експериментальним проектом вражені.

"Це те, до чого ми прагнемо в Україні: для того, щоб в нас розвивалося не тільки виловлювання риби, але і вирощування. Я впевнений, що якщо підприємці захочуть щось подібне в себе зробити, то уже є приклад і успішний приклад, як це можна побудувати", - каже голова Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів.

Новатори вже поставили собі завдання - тисяча тонн риби за два роки. Для цього в Україні має запрацювати щонайменше 20 таких ферм. Ідейники переконані: із завданням впораються.