ПОРТАЛ
14 березня 2017, 15:56

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

ЄСВ: хто та скільки сплачує у 2017 році

Податківці нагадують, що у поточному році як і торік єдиний внесок справляється за ставкою 22 відсотки. Утримання внеску із заробітної плати працівника не проводиться.

ЄСВ: хто та скільки сплачує у 2017 році

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становить з 1 січня до 1 травня 2017 року – 40 000 грн. Відповідно максимальний розмір нарахованого єдиного внеску становить з 1 січня до 1 травня 2017 року – 8800 грн. Розмір мінімального страхового внеску становить 704 грн. на місяць, зазначають у ГУ ДФС у Черкаській області.

ФОП та самозайняті особи

На рівні мінімального страхового внеску зобов’язані сплачувати єдиний внесок за себе фізособи-підприємці та самозайняті особи (а з 1 січня до таких відносяться і приватні виконавці) в обов’язковому порядку, незалежно від діяльності, обраної системи та доходу. Винятком (крім самозайнятих осіб) є пенсіонери за віком та інваліди, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Розмір мінімального страхового внеску для фізичних осіб-підприємців віднесених до першої групи платників єдиного податку становить з 1 січня 2017 року 352 грн. Втім і страховий стаж таким особам буде зараховуватись пропорційно сплаченому єдиному внеску.

Роботодавці

Для роботодавців: якщо база нарахування єдиного внеску менше встановленого розміру мінімальної заробітної плати то єдиний внесок розраховується, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на цей місяць, та відповідної ставки. Виняток: при проведенні нарахувань на заробітну плату (доходів) фізичним особам не за основним місцем роботи, за договорами цивільно-правового характеру – єдиний внесок нараховується за ставкою 22 % на фактично нараховані доходи/винагороду незалежно від їх розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.

Також правило щодо розрахунку ЄСВ як добутку розміру мінімальної заробітної плати та відповідної ставки не поширюється на нарахування на заробітну плату працівника – інваліда, який працює на підприємствах, де застосовується ставка єдиного внеску 8,41%; 5,5% та 5,3%.