ПОРТАЛ
15 березня 2017, 19:24

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

За частотою смертей від солі ми лідируємо в Європі

На мільйон черкащан припадає близько 2 тисяч випадків смерті від перевищення вживання солі. За цим показником ми випереджаємо Росію та Єгипет. Тому вітчизняні кардіологи б’ють на сполох і закликають українців скоротити кількість солі в раціоні та замінити небезпечну сіль натрію на сіль із калієм.

За частотою смертей від солі ми лідируємо в Європі

Проблема

Результати мета-аналізу досліджень про вплив кухонної солі на рівень смертності від серцево-судинних хвороб, проведений Медичною школою Гарварда та Вищою школою охорони здоров’я Гарварда, виявили, що 2109 смертей на мільйон громадян в Україні стається саме через перевищення норми споживання солі. У Росії таких 1803 випадків, у Єгипті – 836 випадків, а найменше в Катарі – лише 73 випадки на 1 млн. жителів, повідомляє http://www.academ-clinic.ru/sol-ubijca-kotoryj-ne-promaxnetsya.html.

Річ у тому, що з традиційною кухонною сіллю ми отримуємо багато натрію. Його надлишок негативно діє на серцево-судинну систему і призводить до серцевих нападів та інсультів.

Дослідження

Експерти Медичної школи Гарварда та Вищої школи охорони здоров’я Гарварда ретельно проаналізували анкети пацієнтів, які перебувають на лікуванні у кардіологів та невропатологів. У документах містилася детальна інформація про спосіб життя хворих, в тому числі про харчування, смакові переваги і кількість споживання кухонної солі.

З 247 анкет 107 демонстрували зв'язок між схильністю до пересоленої їжі і високим кров'яним тиском, що в свою чергу, підвищує ризик інфаркту та інсульту. 40% смертних випадків в США були спровоковані високим споживанням солі. На першому місці серед наслідків пересолу – серцевий напад (42% випадків), на другому – інсульт (41%). Чоловіки частіше страждають від зайвого вживання солі порівняно з жінками. У процентному співвідношенні ця пропорція виглядає як 60 до 40.

Рішення

Щоб уникнути смертельного ризику, Американська Асоціація хвороб серця рекомендує знизити споживання кухонної солі до 1,5 мг на добу. ВООЗ вважає, що максимально допустимим показником є 5 мг. А середньостатистичний українець споживає більше 11 мг солі на день. Причому значну частину – разом із готовими продуктами харчування: хлібобулочними виробами, готовим м’ясом і ковбасами, консервами тощо.

Для профілактики серцево-судинних хвороб, особливо людям, які вже мають такі проблеми, лікарі рекомендують зменшити споживання солі, а точніше натрію, і більше вживати продуктів, багатих на калій. Або замінити звичайну сіль на ту, що містить калій. Вона має назву - сіль із пониженим вмістом натрію.

«Натрій сприяє затримці рідини в організмі, що спричиняє серцеву недостатність. А калій виводить рідину. Крім того, дефіцит калію в клітинах призводить до аритмії серця. І ми рекомендуємо пацієнтам збільшувати споживання калію. Один зі способів – замінити нашу звичну кухонну сіль натрію на сіль зі зниженим умістом натрію, збагачену калієм. Таким чином, натрію людина вживатиме менше, а натомість – більше калію. Це сприятиме поліпшенню стану при серцево-судинних захворюваннях і стане чудовою профілактикою», – відзначає завідувач відділення артеріальних гіпертензій ДУ ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М. Д. Стражеска НАМН України», доктор медичних наук, професор Юрій Сіренко.

За його словами, подібну ситуацію з високою смертністю внаслідок надлишкового споживання солі та жирів мала свого часу Фінляндія. У 70-х роках минулого століття розробили великий профілактичний проект «Північна Карелія», який передбачав зниження кількості солі та жирів у раціоні жителів країни. Одним із найдієвіших способів стала заміна звичайної солі на сольову суміш зі зниженим вмістом натрію і збагачену калієм. В результаті реалізації програми кількість смертей від серцево-судинних хвороб зменшилася в 7 разів, а тривалість життя збільшилася на 13 років – з 68 до 81 року.

В Україні сіль, подібна до фінської, з’явилася кілька років тому. Її виробляє черкаське підприємство під торговою маркою «SOLENA».

«Нам дуже важко відмовитися від своїх харчових звичок. Обмеження солі в раціоні – один із напрямків вирішення проблеми артеріальної гіпертензії. Взагалі без неї обійтися не можна, оскільки сіль формує в організмі багато важливих процесів. Але зменшити споживання можна просто замінивши звичайну сіль на ту, що містить калій. Таким чином ви вже на 30% зменшите вживання натрію і збагатите клітини необхідним калієм», – підкреслює завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру, заслужений лікар України Володимир Казмірук.

Нині серцево-судинні захворювання є основною причиною смертей на Черкащині. Скоротивши споживання солі, можна зменшити смертність як мінімум на 10%. І це перша рекомендація, яку дають кардіологи своїм пацієнтам. Для тих, кому складно відмовлятися від звичного смаку їжі і хто хоче зберегти своє здоров’я, лікарі радять вживати сіль з калієм. Адже калій також є антагоністом натрію.

Отже, заміна в харчуванні звичайної солі на сіль з пониженим вмістом натрію та збагачену калієм дасть змогу кожному збалансувати водно-сольовий баланс організму та стане профілактичним засобом від серцево-судинних захворювань.