ПОРТАЛ
4 квітня 2014, 08:01

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Гарбуз найрентабельніша культура на Полтавщині

Гарбуз найрентабельніша культура на Полтавщині

Спецпроект «Досвід регіонів»

Найвигідніше вирощувати гарбузи, стверджує фермер з Полтавщини Олег Сирота. Гарбуз на насіння приносить 11-14 тис. грн. з гектару, пише agravery.com.

«От зараз створюють молочні кооперативи. Це добре. А найкраще їх взагалі поєднати, тоді буде безвідходне виробництво. Насіння на продаж, а м’якоть з’їсть худоба», – пропонує Олег Сирота.

Гарбуз має попит як в Україні, так і за кордоном. У нас все більше споживають чищеного насіння. Тож компанії-виробники тепер пропонують багато гарбузового насіння. Також його використовують у фармацевтиці, кондитерській промисловості, для хлібопечення, основну ж масу переробляють на олію — надзвичайно корисний і дорогий продукт.

За кордоном це дуже популярний напрям. Тому левова частка гарбузового насіння експортується до Європи. Тут дуже цінують гарбузову олію – 250 грамів цієї продукції коштує 100 гривень. А протягом останніх років відчувається великий дефіцит сировини. По-перше, підводила погода — були засухи і врожай видавався не дуже, а крім того, кожного року попит зростає.

Зараз за кілограм гарбузового насіння дають 2-3 долари. Щоправда, селянам продати за такою ціною важко, перекупники, які восени об’їжджають села, дають значно менше. А от фермери та кооперативи, які можуть сформувати великі партії, продають дорожче. Деякі примудряються знайти покупців за кордоном — через Інтернет.

Щоб забезпечити себе якісною сировиною, чимало переробних підприємств самі заохочують селян вирощувати гарбузи – продають (або навіть роздають) їм насіння певного сорту, часто допомагають зі збиральною технікою (єдина умова – господарства повинні знаходитися неподалік), а потім закуповують продукцію. Так роблять, наприклад, українські представники австрійських фірм, а потім приймають мокре насіння за ціною приблизно по 5-6 грн. за кілограм. Зараз вони працюють у Рівненській, Житомирській та Вінницькій областях.