ПОРТАЛ
12 січня 2012, 12:47

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Новий Митний кодекс значно спростить усі митні процедури

Новий Митний кодекс значно спростить усі митні процедури

Якщо раніше підприємцям доводилось оформляти товар за місцем реєстрації, то з 1 січня 2012 року вони на власний розсуд обиратимуть митницю в тій області, де їм зручно. Такий крок, з одного боку, дозволить підприємцям зменшити витрати на перевезення. Після перетину кордону ці товари можна відразу везти за адресою кінцевого споживача, по дорозі заїхавши до найближчої митниці для їх оформлення.

На думку начальника Черкаської митниці Валентина Ковальського, новий Кодекс примусить митні органи всіх областей конкурувати між собою, тим самим поліпшуючи якість обслуго-вування. Адже люди йтимуть туди, де розмитнення проходить швидко, зручно із меншою кількістю паперової тяганини, а співробітники – уважні й доброзичливі. До того ж, новий Кодекс установлює жорсткі часові обмеження на вивчення посадовими особами митниць поданих документів та прийняття відповідних рішень. За порушення строку митного оформлення посадові особи нестимуть персональну відпо-відальність.

За рахунок уведення електронної бази час проходження всіх митних процедур скоротиться з 24-ох до 4-ох годин. Там будуть зібрані всі необхідні дозволи й документи для здійснення митного контролю й оформлення товарів, тому вони не подава-тимуться кожного разу під час розмитнення товару протягом 3 років. Разом з митною декларацією необхідно буде лише подати тільки рахунок або інший документ, який визначає вартість товару. До того ж, якщо підприємець перевозить в одному транспортному засобі різні найменування товарів (наприклад автомобільні запчастини або тканини), відтепер він може не витрачати час на класифікацію кожного з них. Знадобиться задекларувати всі ці товари за одним товарним кодом, якому відпо-відатиме найбільша ставка мита.

Новий кодекс звільняє підприємців від відповідальності за допущені ними ненавмисні помилки. А товарну контрабанду переведено з розряду кримінальних злочинів до складу адміністра-тивних правопорушень. Сьогодні власники транспортних засобів та водії є заручниками імпортерів, що використовують транспортні засоби як «склади на колесах». Вони іноді навіть не знають, що везуть. А в разі виявлення митниками порушень відтепер затримуватиметься тільки товар, а не товар і транспортний засіб, як раніше. Якщо тільки на ньому не перевозили товари, заборонені до ввезення в Україну.

Що ж стосується пересічних громадян, то для них збільшено суму, на яку вони можуть ввозити товари з-за кордону. Так, у міжнародних поштових та експрес-відправленнях поріг збільшено з 200 до 300 євро. У ручній поклажі – без сплати будь-яких податків можна ввозити до 50-ти кг товарів на суму не 200, як раніше, а 1 000 євро. Зі сплатою ввізного мита в розмірі 10% – від 1 000 євро до 10 000 євро.

Приємні зміни очікують на тих, хто любить подорожувати автомобілем. Раніше їм було дозволено брати із собою їжі на один прийом. Тепер – на суму до 200 євро.

За матеріалами:  www.novadoba.info