ПОРТАЛ
4 травня 2016, 16:04

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Кияни не поспішають міняти столичні квадрати на заміську нерухомість

Тенденція, що намітилася було років вісім тому - перебиратися на постійне проживання в приватні будинки за містом у Києві, не знайшла свого продовження. За словами провідного фахівця департаменту маркетингу Сергія Костецького, сьогодні охочих виїхати з міста не спостерігається. Ну не готовий народ виявився міняти столичні надмірності на здорову простоту передмістя.

Кияни не поспішають міняти столичні квадрати на заміську нерухомість

З одного боку, "сільський" кв. метр в середньому коштує відчутно менше столичного. В цілому по Київській області його середня ціна (за даними SV Development), на 19 квітня становила $ 604. Але якщо глянути по районах, то можна зустріти і $ 205 за кв. м, як в Іванківському районі, і $ 202, як в Таращанському, і навіть $ 200 - в Рокитнянському, - пише «Сегодня».

У порівнянні із середньою ціною "квадрата" в Києві це взагалі не гроші. Так, в столичних новобудовах "квадрат" в середньому коштує $ 1054, а на вторинному – $ 1172 (SV Development). Тому перспектива досить приємна: продаєш тісну квартиру в загазованому районі Києва, і перебираєшся в будинок просторіший раз десь у 5, на свіжому повітрі ... Але тут є дві обставини. Спочатку подивіться на карті, як далеко ці райони розташовані від Києва: поїздка на роботу, хоч громадським, хоч особистим транспортом на такі відстані виливається в копієчку. Хоча для пенсіонерів це дійсно може бути варіантом. Але навіть київські пенсіонери не поспішають йти цим шляхом. І їх можна зрозуміти – там і життя не таке комфортне, та й до хорошого лікаря їхати далеко (а з віком це стає все більш актуально).

Якщо ж взяти райони, що безпосередньо прилягають до столиці, то ціна "квадрата" тут вже вище: в Бориспільському - $ 721, Броварському - $ 542, Вишгородському - $ 623, Києво-Святошинському - $ 880, в Обухівському - $ 921. Крім того, не будемо забувати, що це ціна "в середньому" - з урахуванням і зовсім вже древніх халупок зі "зручностями" в кутку двору і водою з криниці.

"Якщо говорити про пристойні сучасні будинки, то там ціна метра приблизно дорівнює ціні в київських квартирах - десь близько $ 1 тис.", - каже Сергій Костецький.