ПОРТАЛ
21 червня 2016, 10:02

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Роботодавцям області пропонують долучатися до підготовки фахівців для виробництва (фото)

Представників підприємств запрошують здійснювати нагляд за підготовкою молодших спеціалістів. Це дає змогу не лише зробити практику більш ефективною, але й забезпечити подальше працевлаштування.

Роботодавцям області пропонують долучатися до підготовки фахівців для виробництва (фото)

«Від цього виграють усі. Студент отримує робоче місце за спеціальністю. Роботодавець наймає кваліфікованого працівника, який уже обізнаний, «заточений» під роботу на цьому підприємстві. Його не треба перевчати. І час, і гроші на підготовку такого спеціаліста використовуються ефективно. Саме в такому напрямку нам треба вдосконалювати нинішню систему вищої професійної освіти (раніше це була середня спеціальна освіта)», – розповів порталу «Діловий регіон» директор Черкаського політехнічного технікуму Дмитро Галат.

Цей навчальний заклад давно і плідно співпрацює з роботодавцями області – «Азотом», «Черкасиобленерго», НІЦ «Сканер», «Черкасиелеватормаш», «Черлис» та іншими. І зараз активно розширює такі зв’язки. Представники підприємств мають можливість відстежувати і брати активну участь у процесі навчання кваліфікованого працівника ще з підготовчих курсів.

«Зараз ми готуємо молодшого спеціаліста, фахівця середньої ланки, який може виконувати роботи підвищеної складності, має базові теоретичні знання і відповідні навички для роботи з сучасною технікою. Якраз в технікумах і коледжах акцентовано увагу на практичній підготовці студентів. Якщо цю ланку прибрати, то в системі професійної освіти може утворитися велика прогалина і згодом перерости у прірву між випускником і роботодавцем, що сьогодні часто спостерігається з випускниками ВНЗ», – відзначив Дмитро Галат.

Фахівці середньої ланки безпосередньо організовують і забезпечують виробництво. Уже зараз підприємства відчувають брак таких працівників.

Нині технікум готує фахівців з десяти спеціальностей. Ряд із них унікальні для області: економіка виробництва, оціночна діяльність, електротехнічні спеціальності. Машинобудівні спеціальності на перший погляд на сьогодні не модні, але надзвичайно потрібні і розвиваються в технікумі завдяки забезпеченню посиленої підготовки із застосування комп'ютерної техніки і прикладного програмного забезпечення в професійній діяльності.

Всі молодші спеціалісти здобувають відповідну робітничу професію і на останньому курсі студенти мають можливість за погодженням з роботодавцем одночасно навчатися і працювати на підприємстві із майбутнім працевлаштуванням.