ПОРТАЛ
13 грудня 2016, 12:10

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Отримати спеціальність на основі наявного досвіду роботи допоможе центр зайнятості

Якщо працівник має достатній досвід роботи у певній галузі, то йому можуть присудити кваліфікацію і без спеціального навчання. Щоправда, це стосується лише робітничих спеціальностей.

Отримати спеціальність на основі наявного досвіду роботи допоможе центр зайнятості

«Є такий термін як присудження кваліфікації у зв’язку зі здобутим життєвим досвідом чи досвідом трудової діяльності, що проводиться. В Україні це стосується тільки робочих спеціальностей. Але така практика є. Іноді гостро постає питання не скільки диплому, скільки підтвердження кваліфікації. І саме в таких випадках доречно скористатися такою можливістю присудження кваліфікації», – відзначив заступник директора Черкаського обласного центру зайнятості Дмитро Виноградов під час інтернет-конференції «Перспективи працевлаштування молоді на Черкащині».

Підтвердження кваліфікації нині здійснюють лише 3 навчальні заклади: Рівненський ЦПТО, Одеський ЦПТО і Вище комерційне училище Київського національного торговельно-економічного університету. Підтвердити результати неформального професійного навчання сьогодні можна лише за професією «Кухар 3-6 розряду». Перелік робітничих професій, за якими здійснюється підтвердження результатів неформального професійного навчання та перелік суб'єктів підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями затверджується Міністерством соціальної політики України.

За результатами успішного підтвердження неформального професійного навчання за робітничими професіями видаються документи державного зразка про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації.

Направлення на підтвердження кваліфікації здійснюється службою зайнятості. Особа має самостійно звернутися до найближчого центру зайнятості, заповнити анкету самооцінювання своїх знань і самостійно визначитися до готовності проводити процедуру підтвердження. Така процедура платна. Оплата здійснюється у навчальному закладі і становить на сьогодні від 2 тис. грн. до 3 тис. грн., залежно від розряду, який особа буде підтверджувати. Більш детальну інформацію можна отримати звернувшись до найближчого центру зайнятості.