ПОРТАЛ
10 липня 2016, 19:34

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

В екосадибах Черкащини пропонують відпочинок на всі смаки

Сільський екотуризм – нетривіальний відпочинок. Він надає можливість відчути себе якщо не автентичним селянином, то хоча б бажаним на селі гостем. До того ж зміна способу життя – один із найефективніших способів зняти стрес та відволіктися від буденності. Особливо це актуально для понурених в урбанізований простір містян. Де і як можна здійснити екологічний відпочинок на Черкащині, дізнавався сайт vikka.ua.

 <b>В екосадибах Черкащини пропонують відпочинок на всі смаки</b>

Наразі в області діє 12 екосадиб. Там приваблюють туристів у залежності від класу садиби, фантазії та амбіцій їх власника. Окрім житла, натуральних продуктів та мальовничих краєвидів, відвідувачам пропонуються розваги на будь-який смак. Серед них проживання в українській традиційній хаті, відвідування козацької бані, участь у майстер-класах, подорожі, екскурсії по музеях або історичних місцях, похід за травами, ягодами, грибами.

Більшість черкаських садиб розташована в історичних місцях регіону чи поблизу них.

"Після подій Майдану увагу туристів найбільше привертає історичне минуле нашого краю. Найчастіше нас відвідують люди із середнім достатком. Вони їдуть самі та везуть дітей, щоб ознайомити їх з історією", – розповідає голова Смілянського районного осередку спілки зеленого туризму Черкащини та власник садиби "Холодноярський зорепад" Сергій Тимофієв.

За його словами, 95% туристів, які відвідали у 2015 році Смілянський район, цікавили саме історичні маршрути та місця. Крім свого району, він відзначає розвинений рівень екотуризму на Чигиринщині.

Щоб привабити туриста та розвивати галузь, сільські міні-готелі сімейного типу об’єдналися у Спілку зеленого туризму Черкащини. За словами її керівника Наталії Корнілової, ця організація існує вже багато років і є окремим бізнес-кластером. Об’єдналися власники садиб для того, щоб співпрацювати та спільними зусиллями відроджувати історичний потенціал області.

Потрапивши до садиби Сергія Тимофієва, туристам сумувати не доведеться. Серед послуг, що пропонують у садибі, – купання в озері з артезіанською водою "Дерунова лагуна", дайвінг та підводне полювання у затопленому кар’єрі, похід вихідного дня "До сусіда". Це перехід екологічною стежиною до іншої садиби "Лісова легенда". Крім того, у садибі пропонують виїзд та ознайомлення зі способом життя сироїдів "Родове помістя Юрченків", що на хуторі Буда та будь-які екскурсії до історичних місць Черкащини.

Схожі екскурсії на вибір пропонують і в інших екосадибах.

Одним із найпривабливіших для туристів місць Черкащини є батьківщина Тараса Шевченка – село Моринці. Там туристів запрошують пожити у садибі "Кобзарева колиска". Українська традиційна хата, майстер-класи з випікання та розпису пряників, гончарного мистецтва та Петриківський розпис.

Оздоровчий напрям обрав для себе власник садиби "Орхідея", що у селі Михайлівка Драбівського району. Він обіцяє своїм відвідувачам лікування радикуліту за допомогою бджолиних укусів.

"Я живу вже більше 7 років без радикуліту. Вилікувався сам. Усього потрібно зробити приблизно 100 укусів в один бік спини і 100 в інший. Все це робиться поступово, починаючи з однієї бджоли", – каже Павло Ткаченко.

Бджоляр також пропонує туристам спати на вуликах та перебувати в одній кімнаті з бджолами. Власник сімейного міні-готелю стверджує, що це особливо корисна ароматерапія.

Чи не наймісткіша серед екосадиб області – "Гостинний двір". Як стверджують власники, у ній одночасно можна розташувати до 15-ти осіб. На території гостинного двору є козацький чан на травах, сінник. Також відвідувачам пропонують прогулянки холодноярським лісом, збір ягід та грибів. Екосадиба розташована у Чигиринському районі на хуторі Буда. Там же розташовані ще дві садиби – "Хата Берегині", де можна пожити у справжній українській хаті і побачити діючу українську піч, та "Хата отамана", яка теж має доволі цікавий інтер’єр.

Наразі у селі Ризине, що на Звенигородщині, готується до відкриття екосадиба "У Семена". Їі власник Олександр Мельник обіцяє розважати своїх гостей свійськими тваринами і наразі облаштовує домашній зоопарк.

"Я орієнтуюся на іноземного туриста. Для цього розробляється та наповнюється сайт", – стверджує власник.

Неподалік від Ризина розташований Буцький каньйон, Водяники, Тальнівський мисливський замок. Є ще і історичні місця різних часів.

"На території села декілька століть тому відбулася трагедія. Вороги порізали козаків та скинули їх тіла у криницю. Звідси стара назва села – Різана Криниця. Але місцеву владу мало цікавить відновлення історичних пам’яток", – каже Олександр Мельник.