ПОРТАЛ
6 серпня 2016, 14:27

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Грудне вигодовування допомагає долати бідність і забезпечує якісне харчування

Портал «Діловий регіон» на підтримку Всесвітнього тижня грудного вигодовування, що триває з 1 до 7 серпня, розміщує статтю лікаря неонатолога-педіатра вищої категорії Центру матері і дитини (база№2)міста Черкаси, консультанта з грудного вигодовування Ірини Водоп'ян.

Цього року гасло Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, до відзначення якого долучаються і в Україні, – «Грудне вигодовування – ключ до сталого розвитку».

Грудне вигодовування допомагає долати бідність і забезпечує якісне харчування

Тема тижня підтримки грудного вигодовування 2016 року підкреслює, що грудне вигодовування — це ключовий елемент, який змушує подбати про важливість благополучного початку життя, про необхідність поважати один одного та піклуватися про світ, в якому ми живемо. Всесвітній альянс на підтримку грудного вигодовування (WABA) пропонує присвятити цьогорічні заходи тижня грудному вигодовуванню, як інтегрованій частині наступних Цілей Сталого Розвитку:

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі Сталого Розвитку (Sustainable development goals - SDG) — цільові показники майбутнього міжнародного розвитку. Цілі Сталого Розвитку діятимуть в період з 2015 по 2030 рік і нараховують 17 глобальних цілей задля подолання бідності, викорінення нерівності та несправедливості, а також протидії кліматичним змінам.

Всесвітній альянс на підтримку грудного вигодовування (WАВА), пропонує присвятити цьогорічні заходи тижня грудному вигодовуванню, як інтегрованій частині наступних Цілей Сталого Розвитку:

1. Безпечність продовольчих продуктів та харчування.

2. Здоров'я, добробут та виживання.

3. Навколишнє середовище та зміни клімату.

4. Продуктивність праці, розширення прав та соціальний захист.

5. Сталі партнерські стосунки та норми законодавства.

Перша з цих цілей – подолання бідності. Як грудне вигодовування може допомогти в цьому?

По-перше, грудне вигодовування є природним і недорогим способом годування дітей. Тому воно доступно для всіх і не обтяжує бюджет сім’ї у порівнянні зі штучним вигодовуванням. Уявіть, на купівлю сумішей сім’ї в усьому світі витрачають щорічно близько $ 54 млрд. А грудне молоко – безкоштовно! Саме тому, на нашу думку, грудне вигодовування сприяє скороченню бідності.

Чи стануть українські родини багатше, якщо всі матері годуватимуть грудьми своїх дітей?

Давайте порахуємо. 1 банка суміші коштує в середньому 200 грн. Якщо дитина знаходиться на штучному вигодовуванні, на місяць знадобиться близько 10 банок, таким чином родині доведеться витратити 2000 грн. За даними Держкомстату, середня зарплата в Україні в 2016 році складає 4370 грн, а мінімальна зарплата – 1450 грн. Таким чином, лише на суміші сім’я, в якій молодий батько отримує середню зарплату, буде змушена витратити майже половину (43%) свого місячного доходу. У разі мінімальної зарплати й поготів. І це лише суміш. А ще є пляшечки, пустушки та інші аксесуари для штучного вигодовування. А потім будуть – обстеження та консультації лікарів, з наступним лікуванням порушень травлення, кишкових розладів, отитів, алергії та інших захворювань, які трапляються у дітей на штучному вигодовуванні значно частіше. Проста арифметика: українцям штучне вигодовування обходиться дуже дорого. Тому грудне вигодовування допоможе нам подолати кризу і стати багатшими. І перша ціль буде досягнута!

Чи ви піклуєтеся про людей, планету, добробут та мир?

Тема тижня грудного вигодовування 2016 року наголошує, що грудне вигодовування – це ключовий елемент, який є основою благополучного початку життя, який допомагає нам поважати один одного і піклуватися про світ, в якому ми живемо.

Грудне вигодовування безпосередньо відноситься до третьої Цілі Сталого Розвитку, яка має на меті покращення здоров'я матері і дитини. Відомо, що грудне вигодовування є вагомим чинником зниження рівнів захворюваності дітей і дитячої смертності, з одного боку, та має позитивні коротко- й довготривалі наслідки для здоров’я матерів, з іншого.

Грудне вигодовування також має відношення до другої Цілі Сталого Розвитку - подолання голоду та безпечного харчування.

Вплив грудного вигодовування на інтелект і матеріальний стан людини має відношення до четвертої Цілі - якісна освіта, а також першої Цілі - подолання бідності. Все це має вагомий внесок у досягнення восьмої Цілі Сталого Розвитку - економічного зростання. Нарешті, допомагаючи скоротити розрив між багатими і бідними, грудне вигодовування може внести свій вклад в ціль №10 - скорочення соціальної нерівності у світі.

Окрім цього, грудне вигодовування захищає планету від забруднення навколишнього середовища і глобального потепління, оскільки, на відміну від штучного вигодовування, не пов’язано з промисловим виробництвом. Воно природно и екологічно чисте, тому є гарантією здоров'я і повноцінного харчування за часів стихій і надзвичайних станів. Все це відноситься до шостої, сьомої, одинадцятої, дванадцятої, тринадцятої та п’ятнадцятої Цілей Сталого Розвитку.

Таким чином, для досягнення практично усіх Цілей Сталого Розвитку, яких людство має досягти до 2030 року, конче необхідний захист, просування та підтримка грудного вигодовування.

Найавторитетніший світовий експерт у сфері медицини – Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує: «Немовлята та діти раннього віку найкраще зростають коли отримують грудне молоко. Оптимальна практика грудного вигодовування – це ранній початок та виключно грудне вигодовування до 6 місяців та подальший відповідний віку прикорм з продовженням грудного вигодовування до 2-х років і більше.

Грудне вигодовування є одним з найбільш ефективних заходів зі збереження дитячих життів, захищаючи в тому числі від ускладнень внаслідок недоношеності, інфекцій новонароджених, пневмонії та діареї. Крім того, грудне вигодовування має чисельні довготривалі переваги для здоров’я: дорослі, які свого часу знаходились на грудному вигодовуванні, менш схильні до надмірної ваги, рідше хворіють на діабет та мають кращі показники інтелектуального розвитку».

ВООЗ здійснює підтримку країн у досягненні Цілей сталого розвитку, які ухвалила Генеральна Асамблея ООН на 2016 – 2030 роки, в тому числі через пропаганду грудного вигодовування, так як останнє сприяє виконанню Цілі 2 (подолання голоду, поліпшення харчування) та Цілі 3 (зменшення дитячої смертності).

Визнаючи критичну важливість харчування для здоров’я та розвитку, країни-члени ВООЗ одноголосно підтримали «План харчування матерів, немовлят та дітей раннього віку» на 65-й Асамблеї ВООЗ 2012-го року. План закликає до того, аби до 2025 року принаймні 50% немовлят світу знаходились на виключно грудному вигодовуванні до 6-ти місячного віку. Наразі лише близько 38% немовлят до 6-ти місяців отримують виключно грудне молоко.

Тому, цьогорічний Тиждень підтримки грудного вигодовування спрямований на привернення уваги громадськості до важливості грудного вигодовування, як ключового елементу, що змушує подбати про важливість благополучного початку життя, про необхідність поважати один одного та піклуватися про світ, в якому ми живемо.

Ірина Водоп'ян, лікар неонатолог-педіатр вищої категорії Центру матері і дитини (база №2) міста Черкаси, консультант із грудного вигодовування