ПОРТАЛ
14 грудня 2016, 08:45

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Індекс здоров’я на Черкащині відстає від середнього по країні

В рамках проект «Індекс здоров’я. Україна» дослідники з’ясували наскільки задоволені рівнем медичного обслуговування та станом власного здоров’я жителі різних регіонів нашої держави. Респонденти оцінювали якість медицини за 10-ма різними параметрами.

 <b>Індекс здоров’я на Черкащині відстає від середнього по країні</b>

"Україні потрібен інструмент, який дозволить заміряти стан і систему охорони здоров'я і оцінку з боку людини, яка споживає меддопомогу, і також ставлення і поведінку людей, які не звертаються по медичну допомогу у зв'язку з браком коштів, або через проблеми фізично дістатися до закладів охорони здоров'я", - сказала директор програмної ініціативи "Громадське здоровя" міжнародного фонду "Відродження" Вікторія Тимошевська.

За її словами, існуюча медична статистика в Україні не відображає реальну картину. В країнах ЄС вже багато років проводиться подібне дослідження - Euro Health Consumer Index. Але для України була розроблена окрема методологія, оскільки масштабне опитування з питань охорони здоров'я проводилося в Україні вперше.

За сумарним показником Індекс здоров’я у черкащан (53) відстає від сердньоукраїнського (55) та ближчий до аутсайдерів.

Слід зауважити, що стан свого здоров’я добрим або дуже добрим назвала лише третина опитаних черкащан – 32 %. Найгірший же результат у закарпатців – 25 %, найкращий у жителів Сумщини – 50 %.

Задоволені своїм дільничним терапевтом/лікарем 69 % черкащан. Для порівняння найгірший результат у Кіровоградської області – 47 %, найкращий у Тернопільській області – 84%).

Досить високий показник і задоволеності медичною допомогою у стаціонарі – 69 %. (Найнижчий результат у кіровоградців – 29 %, найвищий у миколаївців – 76 %).

Натомість лідирують черкащани за показником проходження медоглядів та планових перевірок – 73 %. Найгірші ж результати демонструють одесити – 36 %.

Витрати громадян на ліки – ще один фактор оцінки функціонування галузі охорони здоров’я. Середня вартість придбаних ліків складала 822 гривні (найнижчий показник у Житомирській області – 238 гривень, найвищий у Рівненській – 1001 гривня). На Черкащині ця сума становила 580 грн.

Через брак коштів не зверталися до лікаря 54 % опитаних жителів області. Найвищим же цей показник був у луганській області – 88 %, найнижчим у Дніпропетровській – 42 %.

Докладніше ознайомитися з результатами дослідження можна тут.

Довідково:

Польовий етап дослідження тривав з 16 травня по 30 червня 2016 року. Вибірка є репрезентативною для дорослого населення.


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський