ПОРТАЛ
10 травня 2015, 20:58

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Найтиповіші помилки на шляху до отримання грантових коштів для бізнесу

Найтиповіші помилки на шляху до отримання грантових коштів для бізнесу

Потреба в додаткових фінансових вкладеннях існує в кожному бізнесі, незалежно від його розміру або напрямку діяльності. Необхідні фахівці, сировина, обладнання, без яких робота може зупинитися. Ризики виросли особливо зараз, коли країна перебуває в нелегкій економічній ситуації, а фінансові установи підвищують і так немаленькі відсотки за кредитами.

Одним з варіантів отримання коштів в даний час можуть стати гранти європейських організацій, пише журнал "Твій Номер", який мобільний оператор "Київстар" випускає для малого та середнього бізнесу.

Де знайти гроші?

У Європі - та й в усьому світі - існує велика кількість фондів, що надають фінансові кошти на розвиток різних проектів. Напрями фінансування у всіх фондах різні, як і вимоги до учасників грантових програм.

На жаль, більшість українських претендентів не отримують гранти, але не тому що подають нецікаві проекти, а тому, що не виконують всі адміністративні вимоги фондів. Якщо в поданій заявці не враховано хоча б одна вимога, документи складені з помилками або проект описаний недостатньо докладно і переконливо, заявка не буде навіть розглядатися.

Типові помилки

Чи не кожен претендент на європейський грант так чи інакше робить помилки. Експерти наводять шість найбільш поширених.

Помилка 1. Подавати заявку на проект, що охоплює багато напрямів

Звичайно, більшість бізнес-проектів не можуть складатися з одного-двох питань, але діяльність фондів спрямована саме на розгляд покрокових завдань. Тому бажано вибрати одне найбільш важливе для вас напрямок проекту, знайти фонд з такою спеціалізацією і подавати заявку саме на вирішення цього питання. Тоді ймовірність отримання коштів набагато зростає.

Помилка 2. Вибрати не «той фонд»

У кожного фонду своя спеціалізація. Тому вибирайте дуже уважно, щоб не витрачати зайвий час на підготовку документів заздалегідь програшній ситуації.

Помилка 3. Необгрунтований фінансовий план

Грантодавці дуже уважно і прискіпливо вивчають фінансові показники наданих проектів. Якщо у вашому плані будуть знайдені помилки або необгрунтовані витрати, на фінансування можете не сподіватися.

Помилка 4. Незбалансована команда проекту

Щоб не отримати звинувачення в дискримінації, в команді проекту необхідно зберегти гендерну і вікову рівність.

Помилка 5. Невраховані ризики

Ризики є в будь-якому проекті, незалежно від його напряму, сфери або розміру фінансових вкладень. Ризики потрібно не тільки прописати і забути - ними слід управляти і мінімізувати. Питанню ризиків в Європі приділяється дуже багато уваги.

Помилка 6. Незавершений проект

Ви змогли добре підготуватися і отримали грант. Але це тільки початок. За кожну витрачену копійку необхідно звітувати, кожен свій крок аналізувати, кожен запланований етап реалізовувати. Якщо ви не завершите проект так, як планували і показали в заявці на грант, вас можуть змусити повернути гроші.

Пам'ятайте, що проект, на який ви плануєте отримати грант, повинен вирішувати не тільки актуальні питання вашої компанії. Він повинен бути актуальним для регіону, в якому ви працюєте, а також для країни. І це не означає, що проект повинен бути глобальним. Але він має бути інноваційним і сприяти поліпшенню здоров'я і життя людей.

Катерина Рігг, керівник Групи підтримки малого бізнесу ЄБРР:

Українські малі та середні підприємства можуть отримати гранти від ЄБРР. Гранти надаються з цільовим використанням - для залучення висококваліфікованих консультантів, які в змозі якісно налаштувати роботу бізнесу. ЄБРР частково фінансує витрати для оплати послуг консультантів.

Щоб подати заявку на отримання гранту, бізнес повинен працювати більше двох років, з кількістю працівників не більше 250 чоловік. Сума гранту становить 50-75% від вартості консалтингового проекту, але не більше 10 тис. євро.

Якщо потрібно реорганізувати бізнес-процеси, створити бізнес-план, провести маркетингові дослідження, розробити систему управління трудовими ресурсами, налагодити юридичні питання або питання аудиту тощо, підприємство залучає українські консалтингові компанії і отримує часткове покриття витрат за їхні послуги.