ПОРТАЛ
19 лютого 2016, 20:14

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Тернополяни впроваджують шведський досвід у сфері енергоефективності

Спецпроект «Досвід регіонів»

Можливості співпраці у сфері енергоефективності та у виробничому секторі обговорили представники міської влади Тернополя із керівниками шведських енергоефективних компаній.

Тернополяни впроваджують шведський досвід у сфері енергоефективності

За статистикою, у Швеції понад 400 муніципальних тепломереж централізовано забезпечують теплом 92% всіх багатоквартирних будинків і 80% всіх інших приміщень. Обігрів центральним опаленням приватного будинку в Стокгольмі коштує на 30% дешевше, ніж самостійно газовим котлом, повідомляє ternopoliany.te.ua.

На початку століття більшість окремих тепломереж різних муніципалітетів шведської столиці та передмість об’єднали у централізовану. У Норвегії централізовано обігрівають 98 % домогосподарств.

Як показує досвід Скандинавії, швидшим та ефективнішим буде модернізація централізованої системи опалення. Тому вже кілька років Тернопільська міська рада тісно співпрацює з Урядом Швеції.

Декілька років тому вперше було проаналізовано, скільки Тернопіль витрачав електроенергії за один рік. Вийшло, що сума перевищувала весь річний бюджет міста, тому треба було робити термінові кроки та виправляти цю ситуацію. Відтак, місто підписало «Угоду мерів», в рамках якої ведеться активна співпраця з такими міжнародними інституціями, як ЄБРР, Світовий банк та іноземними корпораціями.

Наявність енергетичного аудиту зробила Тернопіль бажаним для інвесторів, котрі займаються енергоощадними технологіями. Після цього було розроблено план покращенні енергоефективності, у першу чергу у муніципальному секторі. У більшості шкіл, лікарень, дошкільних закладів було проведено роботи з модернізації систем опалення, утеплення. Планомірно відбувається перехід на світодіодні лампи у вуличному освітленні.

Наступною метою є збільшення ефективності у приватному секторі. Одним з головних напрямків є встановлення індивідуальних теплових пунктів, які дозволяють регулювати температуру тепла у приміщеннях і сплачувати виключно за те, що поставлено. На експериментальних об’єктах у Тернополі вдалося досягнути економії у 60 %. Протягом наступних років планується встановити від 50 до 60 індивідуальних теплових, щоб експеримент став позитивною тенденцією.

Основою таких програм є допомога іноземних донорів. Під час останньої зустрічі, представники шведських компаній та Шведської торгової та інвестиційної ради (Business Sweden можливої майбутньої співпраці. Остання ж зустріч з заступником посла Швеції, дозволить Тернополю долучитися до урядової програми шведського уряду у 20 млн.євро. Значна частина цих коштів буде інвестована у систему ЖКГ Тернополя.) презентують колегам з Тернополя власні компанії та пропозиції для