ПОРТАЛ
17 жовтня 2016, 16:47

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Про нововведення у сфері реєстрації нерухомості розповіли черкащанам юристи

Семінар на тему «Нововведення в сфері державної реєстрації нерухомості. Розгляд скарг у сфері державної реєстрації» провели у Черкасах. Захід було проведено за безпосередньої підтримки ГС «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» та за ініціативи Управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Черкаській області.

Про нововведення у сфері реєстрації нерухомості розповіли черкащанам юристи

На захід були запрошені профільні юристи, адвокати, представники агентств нерухомості, які пов’язані у своїй професійній діяльності з питаннями купівлі-продажу, визнання права власності та державною реєстрацією нерухомості.

Фахівці територіального Управління юстиції розповіли присутнім про основні нововведення у законодавстві України в сфері державної реєстрації нерухомості. Також ознайомили зі змінами в термінах державної реєстрації та нюансами отримання безкоштовної і платної інформації з державного реєстру. Зупинилися і на порядку оскарження дій у сфері державної реєстрації, відмові в державній реєстрації та бездіяльності державного реєстратора. Функції державних реєстраторів мають, зокрема і виконавчі органи сільських, селищних та міських рад при цьому разом із повноваженнями на місця передають і кошти.

Доповідачі не оминули увагою наболіле питання реєстрації, поділу та виділення у власність земельних ділянок та розміщених на них присадибних будівель та виділення у власність громадянам земельних паїв.

За словами юристів, для реєстрації речових прав на нерухоме майно можна звернутися до будь-якого державного реєстратора в області або будь-якого нотаріуса в межах України. Тобто можна вибрати нотаріуса, який знаходиться ближче, і не витрачати зайвий час. Таким чином, фактично немає прив’язки до місця реєстрації.

Дещо інша ситуація з громадськими формуваннями. Якщо раніше їх реєстрацією займалися в районах, то тепер це компетенція обласного управління юстиції. Крім того, тепер потрібно платити за будь-які зміни в даних, внесених до реєстру.

Зважаючи на те, що у рамках одного заходу неможливо обговорити всі питання, що цікавлять аудиторію, територіальне Управління юстиції має намір проводити такі заходи і у подальшому.