ПОРТАЛ
23 січня 2017, 18:31

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

На сьогодні ситуація на полях із озиминою занепокоєння не викликає

Різкі коливання температури – візитна картка цьогорічної зими, - констатував начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

На сьогодні ситуація на полях із озиминою занепокоєння не викликає

Така мінливість погоди призводить не тільки до загострення захворюваності серед населення області, створює незручності на шляхах та тротуарах, а й зумовлює напругу для перезимівлі озимих культур.

«На сьогодні ситуація на полях із озиминою занепокоєння не викликає. Поля вкриті суцільним нерівномірним сніговим покривом висотою від 2 до 27 см, який залягає на мерзлому грунті. В період найбільших морозів, коли температура повітря знижувалась до мінус 22°, саме завдяки надійному снігу мінімальна температура грунту на глибині вузла кущіння озимини нижче мінус 7° не опускалась і загрози для вимерзання навіть слабкорозвинених рослин не створювалось. Проте, у середині січня на окремих площах із озиминою в центральних районах області сформувалась притерта льодова кірка. За спостереженнями агрометеоролога метеостанції Сміла, її середня товщина на 20.01 становить 1,3 см, ступінь розповсюдження 90 % площі поля», йдеться у повідомленні Черкаського гідрометцентру.

Як пояснив пан Постригань, така ситуація стала наслідком зміни відлиги на наступне похолодання. Льодяна кірка створює загрозу для рослин при безперервному заляганні 30 днів і більше та середній товщині за період 1,1 см і більше.

Подальший стан озимих зернових культур буде повністю залежати від температурного режиму, наявності і величини снігового покриву.